Turistii cazati la pensiunile agroturistice vor avea siguranta ca se hranesc cu produse naturale, realizate in ograda pensiunii, nu cumparate din supermarketuri, congelate, fara E-uri.
Ministerul Turismului a modificat conditiile de clasificare a structurilor de primire turistica din tara, protejind mult mai bine turistii in raport cu conditiile pentru care au obtat atunci cind au ales un hotel sau o pensiune de un anumit numar de stele.
PENSIUNI. S-a facut si o diferentiere clara intre pensiunile agroturistice si cele turistice. „Pensiunea agroturistica se clasifica pe flori, trebuie sa aiba cel mult opt camere, iar proprietarii au obligatia sa asigure masa din produse naturale, preparate in gospodaria proprie. Proprietarii vor desfasura, in mod continuu, cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor sau cultivarea plantelor. Mai mult, gazdele se vor ocupa direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului”, ne-a explicat Lucia Morariu, secretar de stat in cadrul Ministerului Turismului. In acest fel, turistul care alege o pensiune agroturistica are garantia ca va minca numai produse naturale facute in ograda pensiunii. De asemenea, s-a stabilit ca pensiunile turistice, indiferent de mediul rural sau urban, se clasifica pe stele si trebuie sa aiba pina la 20 de camere.
„Era necesara o schimbare, deoarece lucrurile trebuiau aduse pe fagasul normal. Vechea legis-latie suferise numai modificari punctuale, nu unele de esenta, iar unele cerinte erau excesive, mai ales cele cu privire la suprafata camerelor”, ne-a explicat Lucia Morariu. Ea a mai adaugat ca noul act legislativ aduce conditii drastice de clasificare pentru structurile de primire turistica ce vor fi construite pe viitor. „Structurile de primire turistica construite pina acum au fost aduse pe fagasul normal, insa pentru cele ce urmeaza a se construi au fost introduse conditii drastice”, a declarat Morariu.
RESPONSABILITATE. Legea introduce si obligativitatea angajarii de personal calificat, conditii optime de cazare si servicii de calitate, precum si responsabilizarea administratorului unitatii. „Pina acum era responsabil inspectorul cu privire la calificarea perso-nalului, insa nu era corect. Acesta nu avea cum sa stie ce se intimpla in unitatea respectiva. Am responzabilizat administratorul unitatii cu privire la personal, deoarece acesta trebuie sa-i monitorizeze”, a declarat Lucia Morariu. Mai mult, a fost eliminata o conditie care inducea in eroare turistul. „In vechea legislatie exista hostel si hotel pentru tineret, iar acum a ramas doar hostel, care este o de-numire internationala”, a spus Lucia Morariu. Cu privire la temperatura ce trebuie asigurata in interiorul structurii de cazare era trecuta doar cea minima, respectiv 18 grade Celsius, iar acum a fost introdusa si una maxima, respectiv 25 de grade Celsius. „Pentru structurile de cazare de la munte, unde este oricum racoare, era prevazuta obligativitatea dotarii cu aparate de aer conditionat. Am eliminat aceasta conditie, insa am introdus asigurarea temperaturii intre 18ºC- 25ºC.”
Sursa: Jurnalul National