Europa: poluarea devine delict penal

Europa inaspreste legea pentru daune provocate mediului inconjurator, astfel apare contraventia-eco ce intra in sfera codului penal. Pachetul de legi aprobat de Consiliul Europei a fost promovat de catre crestin-democratul german Hartmut Nassauer iar cele 27 de tari membre au la dispozitie doi ani pentru a se alinia noilor reglementari.

Astfel Italia in ceea ce priveste gunoiul, de exemplu, va trebui sa prevada contraventii penale pentru cine nu le strange, nu le transporta, recupereaza sau elimina si mai ales gropile de gunoi nu trebuie sa provoace pagube persoanelor, solului, apei, faunei, florei si aerului. Sunt responsabili penal si cei ce produc, importa sau exporta substante care dauneaza stratului de ozon. Contraventiile mai grave privesc poluarea produsa de toate acele instalatii care trebuie sa gestioneze substante periculoase si care nu sunt la normative; cei care captureaza sau ucid exemplare protejate sau plante; orice actiune care polueaza un habitat protejat prin lege.

Statele bembre pentru a se alinia noilor norme vor trebui sa aprobe legi care garanteaza ca aceste contraventii ambientale sunt pedepsite cu arestarea si cu sanctiuni administrative. In functie de gravitatea pedepsei acestea vor trebui hotarate de catre fiecare stat in parte, asa cum prevazuse deja o sentinta din 2007 emisa de catre Curtea de justitie.

Sursa: EcoBlog

Articolul precedentMarele proiect floarea-soarelui
Articolul următorAgroturism fara E-uri

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente