Al Gore: „Reduceti pretul petrolului!”

INITIATIVA – Fostul vicepresedinte american porneste o noua campanie
Fostul vicepresedinte american Al Gore, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2007 pentru implicarea sa in lupta impotriva schimbarilor climatice, are un nou proiect. Ecologist declarat, Gore incearca acum sa determine reducerea consumului de petrol si, implicit, scaderea pretului barilului.

Noua campanie Al Gore, ale carui actiuni au mobilizat pina acum milioane de paminteni, vine pe fondul ingrijorarilor si protestelor mondiale dupa cresterea fara precedent a pretului barilului de petrol. Gore a remarcat nemultumirea americanilor fata de pretul de aproape 150 de dolari pentru barilul de petrol. Nemultumiti, americanii au trecut chiar la masuri pe care pina de curind le considerau „extreme”: trec granita in Mexic pentru a cumpara carburant si chiar au inceput sa foloseasca automobile cu motoare diesel, premiera absoluta pentru America. Au existat chiar si proteste, deocamdata izolate, cu privire la pretul enorm al petrolului, in conditiile in care omenirea este dependenta de acest combustibil. Fostul vicepresedinte american, care ar fi putut fi acum la Casa Alba in locul lui George Bush si ar fi putut gestiona el criza, propune o noua abordare: pentru a reduce pretul petrolului la valori normale, este nevoie de reducerea consumului si de folosirea masiva a combustibililor alternativi.

„O PUTEM REZOLVA!” Al Gore le propune pamintenilor o petitie, care sa fie apoi trimisa liderilor mondiali. Textul este cit se poate de simplu, fiind elementar pentru un ecologist: „Economia tarilor noastre, bazata in totalitate pe combustibili fosili, nu este numai foarte daunatoare mediului inconjurator, dar a ajuns si sa ne coste foarte mult. Liderii nostri trebuie sa stie ca vrem sa avem o economie curata, bazata pe energie regenerabila. Avem nevoie de o economie fara pierderi, de tehnologie moderna, cu combustibili curati, precum vintul, Soarele sau energia geotermala. Nici planeta si nici noi nu mai putem astepta”. In primul week-end de la lansare, noul proiect Al Gore a strins peste 1.350.000 de semnaturi.

INDEMN
„Economia tarilor noastre, bazata in totalitate pe combustibili fosili, nu este numai foarte daunatoare mediului inconjurator, dar a ajuns si sa ne coste foarte mult. Nici planeta si nici noi nu mai putem astepta”
Al Gore – laureat al Premiului Nobel

Activitate ecologista
Al Gore a fost vicepresedintele Statelor Unite in mandatul presedintelui Bill Clinton, intre 1992 si 2000. La incheierea mandatului a candidat din partea Partidului Democrat pentru postul de la Casa Alba, dar a fost invins, in urma unui proces electoral complicat (in mai multe state s-au numarat de mai multe ori voturile), in favoarea republicanului George W. Bush, aflat si acum in functie. Dupa infringere, Al Gore s-a dedicat din nou pasiunii sale mai vechi – ecologia (a scris mai multe carti despre epuizarea resurselor planetei si nevoia de a ne schimba cit mai rapid modul de viata). Asa au aparut cartea si filmul (premiat cu Oscar) „Un adevar incomod”. In 2007, eforturile sale au fost rasplatite cu Premiul Nobel pentru Pace.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *