Al-Qaida a realizat experimente cu arme biologice sau chimice in Algeria

  0
  372
  Al-Qaida a realizat experimente cu arme biologice sau chimice în Algeria
  Al-Qaida a realizat experimente cu arme biologice sau chimice in Algeria

  Organizatia algeriana a retelei teroriste al-Qaida si-a inchis luna aceasta o baza, dupa ce un experiment cu arme neconventionale a esuat, potrivit unui oficial al serviciilor americane de informatii, relateaza Washington Times in editia electronica.

  Oficialul a refuzat sa confirme speculatiile presei cum ca in urma accidentului ar fi murit cel putin 40 de membri ai al-Qaida, dar a declarat ca actiunea a determinat inchiderea bazei din provincia Tizi Ouzou din estul Algeriei.

  Potrivit sursei, in prima saptamana a lui ianuarie, autoritatile au interceptat o convorbire intre liderii al-Qaida din Magreb si cei din regiunile tribale pakistaneze, din care reiesea ca zona a fost izolata pentru a preveni raspandirea unei substante biologice sau chimice. „Nu stim daca aceasta este chimica sau biologica”, a precizat acesta.

  Informatiile privind moartea a 40 de membri ai al-Qaida au aparut initial in tabloidul britanic The Sun. Acesta preciza ca teroristii au fost infectati cu o forma de ciuma bubonica, boala care a ucis o treime din populatia Europei in secolul al 14-lea. Oficialul a respins insa aceste informatii.

  Oficialii americani si occidentali suspecteaza al-Qaida ca ar fi incercat sa se doteze cu arme biologice inca de la sfarsitul anilor ’90. In 2005, un raport al comisiei conduse de fostul senator Charles Robb si judecatorul Curtii de Apel, Laurence Silberman, conchidea ca programul de armele biologice al al-Qaida era „amplu, bine organizat si operational cu doi ani inaintea atacurilor de la 11 septembrie”.

  Un alt raport al Comisiei pentru prevenirea proliferarii armelor de distrugere in masa, dat publicitatii in decembrie, a avertizat ca „teroristii ar putea obtine si folosi mai de graba o arma biologica decat una nucleara”.

  Autoritatile britanice au arestat in ianuarie 2003 sapte persoane suspectate ca voiau sa produca ricina, iar ancheta a condus la o tabara de antrenament a al-Qaida, unde a fost descoperit un manual de asasinare cu ajutorul otravurilor. Si liderul Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi a fost suspectat ca incerca sa obtina ricina.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.