Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana

Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana
Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana
Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana

Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis

Domnule Presedinte,

Proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind in cautare de aliati. Acest lucru nu este deloc nou, istoricul avizarii minei aratand deja ca oficiali romani de rang inalt au renuntat adesea prea usor la apararea interesului public si s-au imbarcat in sustinerea conducerii Gabriel Resources. Invitatia la conciliere amiabila transmisa de catre compania miniera domniei voastre nu este un act de curtoazie al unui investitor de buna credinta, ci doar o o formalitate necesara in avansarea unui eventual caz de arbitraj international. De altfel, aceasta optiune ramane ultima resursa a managementului companiei de a oferi satisfactie investitorilor speculanti, in conditiile in care societatea romaneasca respinge cu fermitate mineritul cu cianuri.

Declaratia dumneavoastra recenta potrivit careia “proiectul trebuie rediscutat, (…) asa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit”[1] nu face decat sa realimenteze nemultumirea opiniei publice, mai ales in contextul ultimatumului companiei. Nu putem sa nu remarcam similitudinea pozitiei dvs cu alte declaratii sterile ce au iritat zecile de mii de cetateni ce au iesit in strada pentru respectarea legii. In 2011, premierul Emil Boc declara ca “proiectul Rosia Montana trebuie rediscutat”, in timp ce presedintele Traian Basescu sustinea ca “proiectul sa inceapa cu renegocierea beneficiilor”[2]. Chiar si prim-ministrul Ponta a anuntat renegocierea cu succes in 2013[3]. Toate aceste luari de pozitie au atras dupa sine mentinerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil si profund nelegal, prin livrarea acestor infuzii nejustificate de optimism institutional. Efectul implicit a constat in cresterea cotatiilor bursiere ale companiei.

Noua declaratie a domniei voastre vine in contradictie cu declaratiile anterioare mult mai ferme pe care le-ati facut, precum: “De fapt, la Rosia Montana s-a pornit din capul locului cu stangul si nu trebuie continuat pe aceeasi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate sa duca la catas­trofe, cum s-a intamplat zi­lele trecute in Canada”[4] (n.r. ruperea barajului de la Mount Polley in august 2014). Aceste afirmatii au fost facute in perioada de pre-campanie electorala cand numerosi politicieni sunt predispusi sa includa in discurs argumente agreate de alegatori. Dar schimbarea tonului pune la indoiala increderea cu care ati fost investit de societatea romaneasca. Nu putem sa nu ne intrebam, daca in schimbarea directiei discursului dvs., nu a cantarit semnificativ opinia consilierului Mihai Razvan Ungureanu. Nu putem sa nu ne intrebam, daca in schimbarea directiei discursului dvs., nu a cantarit semnificativ opinia consilierului Mihai Razvan Ungureanu. Acesta invita inca din 2012 la renegocieri „pana cand se atinge maximul de beneficiu posibil”[5].

Subliniem, domnule Presedinte, ca nu face parte din prerogativele functiei Domniei Voastre si din a niciunei autoritati publice, de altfel, sa negocieze proiectul unui investitor privat, dat fiind aceea ca toate conditiile tehnice si legale, precum si posibilele beneficii ale statului sunt strict reglementate prin lege, autoritatile fiind doar in masura sa aprobe sau sa respinga un proiect printr-o decizie administrativa strict bazata pe lege si nu pe negociere. Societatea romaneasca a sperat, prin alegerea dumneavoastra, la un aliat, care sa aduca la lumina argumentele societatii civile indelung ignorate si sa impuna respectarea ferma a legii. Va reamintim deopotriva ca lupta anti-coruptie, pe care o sustineti in mai toate declaratiile publice, nu va putea fi castigata punand sub tacere afacerea Rosia Montana, ci incurajand institutiile statului sa dea un raspuns solicitarilor formulate inclusiv catre DNA[6], de anchetare a modului in care s-au acordat licente si avize acestui investitor.

La aceste recente declaratii se adauga si intarzierea raspunsului promis celor peste 11.000 de cetateni care v-au cerut sprijinul in respectarea legii la Certej, cel de-al doilea mare proiect cu cianuri din Transilvania. Va atragem atentia ca in acest caz, Inspectoratul de Stat in Constructii a confirmat[7] nelegalitatea autorizatiilor de construire emise.

Invitatia lansata primului-ministrul Ponta de a renegocia nu va face cinste in conditiile in care acesta este sustinator declarat al distrugerii Rosiei Montane. Multi dintre noi se intreaba daca aceste declaratii nu reprezinta un prim semnal de cedare in fata amenintarilor instrumentate de Gabriel Resources. Va reamintim ca ultima “negociere” purtata de prim-ministrul Victor Ponta cu societatea Gabriel Resources a avut drept rezultat o propunere legislativa dedicata companiei miniere si prin care nu mai putin de 20 de acte normative aplicabile in domeniu se declarau inoperante in cazul proiectului, admitandu-se chiar derogari de la prevederi constitutionale.

 

Va asiguram domnule Presedinte, ca nu suntem dispusi ca viitorul Rosiei Montane sa redevina subiect de negociere sau tergiversare institutionala si va solicitam sa va clarificati neintarziat punctul de vedere.

Cu respect,

Eugen David

Presedinte Alburnus Maior

[1] http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-19171977-klaus-iohannis-despre-rosia-montana-proiectul-trebuie-rediscutat-asa-cum-fost-conceput-nu-pare-potrivit-exploatarea-gazelor-sist-tara-noastra-nu-mai-este-zona-rentabilitatii.htm

[2] http://stirileprotv.ro/stiri/politic/basescu-proiectul-rosia-montana-sa-inceapa-rezerva-de-aur-a-bnr-trebuie-sa-ajunga-la-200-tone.html

[3] http://www.dcnews.ro/ponta-romania-ia-75-din-exploatarile-rosia-montana-am-renegociat-contractul_360907.html

[4] http://www.formula-as.ro/2014/1131/spectator-38/klaus-johannis-presedintele-trebuie-sa-i-aduca-me-reu-impreuna-pe-cei-responsabili-putere-si-opozitie-in-vederea-unui-consens-asupra-marilor-probleme-ale-tarii-18140

[5] http://www.romaniatv.net/mru-sustine-rosia-montana_96742.html#ixzz3Pdi1m4my

[6] http://www.gandul.info/politica/proiectul-guvernului-privind-rosia-montana-a-fost-respins-comisia-speciala-sesizeaza-dna-si-parchetul-11663444

[7] http://miningwatch.ro/stiri/certej-confirmare-oficiala-a-ilegalitatii-autorizatiei-de-construire/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *