Asocierea consumului de alcool cu aparitia cancerului a parut, in prima faza, ca afecteaza numai cosumatorii devotati acestui viciu, dar numai un singur pahar pe zi poate duce la aparitia acestei boli, dupa cum arata un nou studiu. Mai mult, femeile sunt din ce in ce mai expuse aparitiei unei forme de cancer datorate consumului regulat de alcool, noteaza „Huffington Post”.
Cercetatorii de la Institutul National al Cancerului (INC) din Statele Unite ale Americii au descoperit ca din totalul celor 560.000 de persoane decedate in SUA in 2009, 20.000 au avut drept cauza principala a mortii asocierea consumului de alcool cu aparitia cancerului.
Studii anterioare au dat ca sigur aceasta legatura, insa noul studiu pune accent si pe riscul, ratele mortalitatii si durata vietii afectate de consumul de alcool. Fiecare deces a insemnat o reducere a vietii persoanei cu cel putin 18 ani, se mai afirma in noul studiu.
„Oamenii vorbesc despre metode de a preveni cancerul, despre evitarea tutunului si despre o dieta echilibrata, dar nu se concentreaza asupra unei probleme mult mai importante. 20,000 de decese reprezinta un numar considerabil”, spune doctorul si autorul studiului David Nelson.
Proportia deceselor cauzate de consumul de alcool a afectat atat barbatii, cat si femeile. In timp ce femeile erau afectate de cancerul la san, barbatii sufereau adesea de cancer al cavitatii orale sau de cancer esofagian.
Oamenii de stiinta au mai descoperit ca, in functie de tipul de cancer, un procent de pana la 33% dintre cei care au murit in urma consumului de alcool „se cinsteau”, in medie, doar un pahar pe zi, acestia fiind consumatori ocazionali.
Un cerc vicios
Chiar daca oamenii de stiinta nu stiu exact cauza aparitiei cancerului datorata consumului de alcool, este evident ca si obiceiurile alimentare nesanatoase joaca un rol important in aparitia bolii. Doctorul Nelson spune despre consumatorii regulati ca fumatul sau o dieta neechilibrata ii fac vulnerabili in fata aparitiei cancerului.
„Exista anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel oral, a carei aparitie depinde de legatura dintre consumul de alcool si de tutun. Cancerul este o boala complexa, dar ca regula generala, se poate spune ca fumatorii au oricum un stil de viata nesanatos”, afirma doctorul Nelson.
Un stil de viata sanatos, indiferent de vicii, poate alunga aparitia teribilei boli. „Indiferent daca bei alcool sau nu, indiferent daca fumezi sau nu, activitatea fizica si o greutate normala pot reduce foarte mult riscul aparitiei cancerului, la fel cum pot imbunatati starea generala de sanatate”, spune doctorul Eric Jacobs, director strategic al Societatii Americane a Cancerului pentru „Huffington Post”.
Componenta a vietii sociale
Legatura dintre consumul de alcool si decesul femeilor cauzat de aparitia cancerului la san ridica o intrebare: ar trebui ca femeile sa limiteze consumul de alcool si mai mult decat este recomandat?
Centrele de control si prevenire ale bolilor din SUA dau ca doza zilnica recomandata un pahar de alcool pentru femei si doua pentru barbati. Cu toate acestea, doctorul Clifford Hudis de la Centrul Memorial al Cancerului Sloan – Ketterine din New York crede ca aparitia cancerului la san nu depinde de aceste recomandari pentru ca, pur si simplu, alcool este o componenta a vietii.
„Din pacate alcoolul face parte din viata sociala a multor persoane, astfel ca acele persoane trebuie sa fie mai constiente de riscul aparitiei cancerului”, crede acesta.
Un alt factor important care inflenteaza consumul de alcool este trecutul familiei unei femei. „Oamenii trebuie sa fie atenti cu privire la istoria familiei lor pentru a-si da seama de unde provin riscurile. Vad o multime de femei din aceesi familie care sufera de cancer. Ele ar putea sa fie atente la consumul de alcool”, spune Freya Schnabel, profesoara a departamentului de chirurgie din cadrul Centrului Cancerului al Universitatii din New York.
O limita a sigurantei
Chiar daca acest nou studiu incearca sa evidentieze efectele daunatoare ale consumului de alcool, studiile anterioare au demonstrat ca exista si unele benficii, printre care reducerea riscului aparitiei unei boli cardiovasculare.
Dar aceste informatii contradictorii pot pune consumatorul in dificultate. „Cred ca este destul de derutant pentru un consumator obisnuit. Ceea ce trebuie stiut este daca exista o limita de siguranta privind consumul de alcool. Nu intelegem cu exactitate daca exista intr-adevar o limita sau daca orice ocazie de a consuma alcool reprezinta un motiv de ingrijorare”, afirma Chandini Portteus, vice-presedinte al programelor de cercetare si evaluare stiintifica din cadrul organizatiei „Susan G. Komen for the Cure”.
Cel mai important aspect al acestei probleme ar fi ca insusi consumatorii sa aprecieze informatiile disponibile si sa ia o decizie cu privire la ceea ce este mai bine pentru ei. Totusi, cei mai multi oameni nu vor sa stie cat de daunator este alcoolul, mai ales atunci cand ies in oras. „Mesajul care spune ca alcoolul este benefic are o rezonanta mult mai mare decat atunci cand se afirma ca te poate ucide. Avem o atitudine ambivalenta fata de alcool pentru ca vrem sa ne bucuram de consumul acestuia si nu sa ne gandim la efectele sale asupra sanatatii”, conchide David Jernigan, profesor asistent Scoala Publica de Sanatate Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore.