Un calmant utilizat la nivel global creste semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord

Un calmant utilizat la nivel global cre?te semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord
Un calmant utilizat la nivel global creste semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord
Un calmant utilizat la nivel global creste semnificativ riscul unei persoane de a suferi un atac de cord

Exista alternative mai sigure pentru diclofenac, spun cercetatorii de la Scoala de Medicina si Stomatologie din Londra, care vor ca acest medicament sa fie scos de pe piata la nivel global, relateaza Telegraph.co.uk.

Diclofenacul, la fel ca ibuprofenul, este un medicament non-steroidal anti-inflamator. Adesea, acesta este prescris dupa interventiile chirurgicale si pentru a combate durerile artritei, atunci cand ibuprofenul nu este suficient de puternic. De asemenea, diclofenacul poate fi achizitionat fara presciptie medicala de la orice farmacie.

Insa, in urma cu doi ani, cercetatorii de la Barts au descoperit ca acest medicament a fost asociat cu o crestere de 40% a riscului de a suferi un atac de cord si un accident vascular. Acea analiza a intarit temerile mai multor doctori, care au ridicat problema privind acest medicament de ani de zile.

De asemenea, un alt studiu publicat in 2011, indica faptul ca diclofenacul a crescut de patru ori riscul unui deces in urma unui atac de cord sau a unui accident vascular.

Doctorul Patricia McGettigan, care a condus studiul din 2011, a spus ca agentiile de reglementare a medicamentelor trebuie sa ia niste masuri acum. “Agentiile de reglementare trebuie sa ia niste masuri in ceea ce priveste acest medicament, avand in vedere ca dovezile care demonstreaza ca diclofenacul poate avea un impact negativ asupra sanatatii sunt cunoscute de ani de zile, insa vanzarea si prescrierea medicamentului continua sa fie la aproape acelasi nivel.”

Potrivit unor date oficiale, in fiecare an, sunt scrise aproximativ cinci milioane de retete pentru diclofenac. Desi o parte din pacienti iau acest medicament in mod regulat, multi oameni il cumpara fara reteta, atunci cand au nevoie de un anti-inflamator, ceea ce inseamna ca peste un milion de persoane iau diclofenac in fiecare an. Riscurile sunt mai mari in cazul acelora care iau medicamentul in mod regulat.

Diclofenacul continua sa apara pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu “medicamente esentiale” in 74 de tari, potrivit doctorului McGettigan si colegului sau David Henry, de la Universitatea din Toronto, care a contribuit la analiza stiintifica.

Profesorul Henry a spus: “Avand in vedere faptul ca sunt disponibile alternative mai sigure, diclofenacul ar trebui sa fie scos de pe listele nationale privind medicamentele esentiale”. “Diclofenacul nu are niciun avantaj in ceea ce priveste siguranta gastro-intestinala si are in mod clar un dezavantaj cardiovascular”, a adaugat McGettigan.

“Din cauza ca diclofenacul exista pe piata de atat de mult timp, oamenii au devenit familiari cu acest medicament si aproape ca nu le vine sa creada ca are un efect secundar atat de grav. Exista argumente puternice pentru a revoca autorizatiile de comercializare ale medicamentului la nivel global”.

Maureen Talbot, asistenta-sefa la sectia de cardiologie din cadrul Fundatiei Cardiologice Britanice, a indemnat la prudenta atunci cand vine vorba de prescrierea unor medicamente non-steroidale anti-inflamatoare, insa nu a spus ca diclofenacul ar trebui scos de pe piata.

“Riscurile asociate cu calmantele non-steroidale anti-inflamatoare, care includ diclofenacul, sunt cunoscute de mai multi ani si intotdeauna ar trebui prescrise cu atentie. Oricine ia aceste pastile ar trebui informat atat cu privire la riscurile medicamentului, in special afectiuni cardiovasculare si hemoragie interna, cat si la beneficiile in tratarea durerii, cum ar fi cea provocata de artrita”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *