Alimentatia nesanatoasa deformeaza copiii!

Organizatiile internationale vor un cod de restrictii menit sa apere copiii de alimentele tip „junk food”, bogate in grasimi, zahar si sare.

Regimul alimentar si sedentarismul sunt cauzele pentru care tot mai multe persoane devin obeze. Problema surplusului de greutate a pus pe jar toate organizatiile internationale de protectie a consumatorilor, iar acum trei dintre ele solicita statelor membre Uniunii Europene sa adopte un cod special de norme si interdictii, cu scopul de a proteja copiii de „atacul” produselor excesiv de bogate in calorii.

Consumers International, Federatia Intenationala a Organizatiilor de Consumatori si Organizatia Intenationala de Combatere a Obezitatii au format o coalitie care sustine „Codul international al mancarii si bauturilor nonalcoolice destinate copiilor”.

Formata din experti in obezitate si grupuri de cercetatori in domeniul nutritiei, precum si din consumatori militanti pentru regimuri naturiste, coalitia a facut un apel catre guvernele statelor membre UE sa adopte codul ca norma obligatorie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Prin adoptarea acestui cod se va face un pas important in protejarea copiilor. Potrivit datelor Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, peste 177 milioane de copii din toata lumea sunt amenintati azi de obezitate sau de boli conexe acestei maladii, ne asigura doamna Laura Pascu, PR al organizatiei.

Recomandari sanatoase

Codul a fost deja elaborat si va fi recomandat in luna mai Adunarii Mondiale a Sanatatii de catre Organizatia Intenationala de Combatere a Obezitatii. El impune reglementari drastice industriei preparatelor de tip „junk food”. Regulile actuale, recunoscute la nivel european si valabile inclusiv in America, vizeaza doar copiii de sub 12 ani. Aceasta limita de varsta nu este suficienta pentru a diminua numarul mare de cazuri de imbolnaviri generate de alimentatia necorespunzatoare.

„Codul International al mancarii si bauturilor nonalcoolice destinate copiilor” vizeaza sistemul de marketing al alimentelor cu valoare calorica ridicata si cu valoare nutritiva scazuta care sunt bogate in grasimi, zahar si sare. Astfel, prin acest cod se cere interzicerea reclamelor care promoveaza alimentele nesanatoase la radio si tv, in intevalul orar 6.00-19.00.

Marketingul acestor alimente sa nu fie promovat prin mijloace noi de comunicare precum website, site-uri de interactiune sociala sau expediere mesaje. Codul interzice promovarea alimentelor nesanatoase in scoli si a inserarii cadourilor, a jucariilor, care determina copiii sa consume astfel de alimente. Folosirea vedetelor, a presonajelor din desene animate si a concursurilor pentru comercializarea alimentelor nesanatoase sunt, de asemenea, interzise.

2,3 milioane de obezi, in 2015

Pentru a evidentia caracterul nociv al preparatelor tip „junk food” si pentru a indemna conducatorii guvernelor sa sustina codul in fata Adunarii Mondiale a Sanatatii, din luna mai, peste 50 de grupuri nationale de consumatori vor efectua activitati de constientizare si sustinere. „Codul International al mancarii si bauturilor nonalcoolice destinate copiilor” a fost lansat si in Romania, la mijlocul lunii martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.

„Avand in vedere ritmul cresterii ratei de obezitate si bolile determinate de aceasta, la nivel global, companiile alimentare trebuie sa adopte o atitudine mult mai responsabila fata de modul in care isi comercializeaza produsele destinate copiilor. Codul stabileste noi restrictii, care, odata ce ar fi adoptate de OMS, ar obliga guvernele nationale si companiile sa ia masuri, dar ar asigura si echitatea aplicarii masurilor peste tot, pentru a evita concurenta neloiala.

Scopul este stoparea promovarii alimentelor nesanatoase. Altfel, studiile OSM estimeaza ca 2,3 milioane de persoane cu varste de peste 15 ani vor fi supraponderale pana in anul 2015. „Va trebui sa actionam acum daca ne dorim ca, in viitor, copiii nostri sa creasca fara amenintarea problemelor de sanatate legate de obezitate”, a spus presedintele APC Romania, Costel Stanciu.

Hrana si sedentarismul, cauze principale

In unele tari membre UE, mai mult de jumatate din adulti sunt supraponderali, iar unul din cinci copii este obez. „Bolile cardiovasculare sunt responabile pentru aproape jumatate din totalul mortalitatii in Europa si aproximativ o treime din aceste cazuri sunt legate de slaba alimentatie”, atentioneaza presedintele APC Romania. Obezitatea este factor de risc in foarte multe dintre bolile contemporane. Romania este pe locul trei in Europa in privinta acestei maladii la femei si pe locul patru la barbati, potrivit unui studiu.

Aproximativ un sfert din populatia tarii noastre are aceasta tendinta, iar numarul copiilor supraponderali este in crestere. Specialistii sustin ca 85.000 de copii din Europa devin in fiecare an obezi din cauza stilului de viata sedentar si al hranei nesanatoase. „Produsele tip -fast-food- sunt din ce in ce mai des consumate de copii, lucru nesanatos atat pentru sanatatea fizica a micutilor, cat si pentru cea psihica”, a precizat vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Gheorghe Ciubotaru.

Potrivit studiilor intreprinse, obezitatea poate reduce rata sperantei de viata a unui adult cu 13 ani. Cu toate acestea, firmele mari de mancare, bauturi nonalcoolice si dulciuri au cheltuit peste 13 miliarde de dolari pe publicitate numai in anul 2006.

Cum scapam de stratul de grasime

Principalul tratament pentru combaterea obezitatii este cel de reducere a grasimii din corp prin aportul mai mic de calorii si prin exercitiul fizic intens. Dietele si exercitiile produc, in medie, o pierdere aproximativa de 8 la suta din totalul masei corporale. Nu toti dieteticienii sunt multumiti de aceste rezultate, insa reducerea echilibrata a masei corporale creeaza beneficii mai mari in sanatate. Mai greu decat reducerea masei corporale este mentinerea.

Multi dintre cei care slabesc 10 la suta sau mai mult din masa lor corporala prin dieta reusesc sa recapete kilogramele pierdute in aproximativ doi ani. Prin urmare, pentru a mentine greutatea la un nivel normal, in general, este nevoie de exercitii si de mancare sanatoasa. Fenilalanina este un aminoacid esential pentru om, care ajuta la mentinerea greutatii, fiindca are ca principal efect reducerea poftei de mancare. Acest aminoacid poate fi gasit in produsele din soia si in branza de vaci, in migdale si nuci, in laptele smantanit, seminte-le de dovleac si in susan.

Restrictionarea promovarii si comercializarii produselor nesanatoase pentru copii si etichetarea nutritionala clara sunt principalele tinte ale APC Romania in cadrul campaniei impotriva obezitatii. Cercetatorii americani releva in studiile efectuate faptul ca rata obezitatii a crescut direct proportional cu numarul de restaurante fast-food.

„Produsele tip -fast-food- nu sunt proaspete, asa cum ni se par. Alimentele sunt deshihratate, imbuteliate (pentru a parea proaspete) sau congelate – procese care fura din valorile nutritive si din gustul natural al mancarurilor”, se spune in studiul facut de cele trei organizatii. Si aspectul poate fi inselator. Deshidratarea si congelarea alimentelor schimba culoarea naturala a acestora, motiv pentru care se folosesc coloranti chimici care fac minuni in privinta aspectului.

Din pacate, s-a dovedit ca acesti coloranti afecteaza digestia, iar copiilor le provoaca stari de agitatie si le afecteaza capacitatea de a se concentra. Una dinte cele mai periculoase arome alimentare, folosita la scara larga in prepararea mancarurilor tip „fast-food” este glutamatul monosodic (E621), un generator de neurotransmitatori care intra puternic in metabolismul neuronilor. Fiind neurotoxic, poate determina aparitia tulburarilor de comportament sau a bolii Alzheimer. In consecinta, putem spune ca un copil poate deveni obez numai daca mama este indulgenta si ii permite sa manance tot ce vrea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *