Supele calde sau mancarea gatita ocupa un loc important in alimentatia noastra, mai ales cand termometrul arata afara temperaturi negative, spun nutritionistii
Pe timp de iarna, alimentatia joaca un rol important in cresterea temperaturii corporale si in intarirea rezistentei organismului la temperaturile scazute de afara. Specialistii in nutritie spun ca in acesta perioada, cand termometrul arata afara temperaturi negative, este foarte important sa mancam supe calde sau mancare gatita. In plus, nutritionistii recomanda sa lasam deoparte, mai ales in perioada geroasa, hrana rece, deoarece, spre deosebire de mancarurile preparate, nu ofera caldura organismului.
Mai mult, fructele ofera necesarul de vitamine pentru intarirea sistemului imunitar, iar citricele sunt perfecte pentru a face fata in fiecare zi gerului de afara. Specialistii recomanda sa mancam cartofi, ceapa sau radacinoase, deoarece au proprietati antiseptice.
In perioada rece se recomanda evitarea mancarurilor nesarate sau foarte sarate, deoarece acestea accentueaza senzatia de frig. De partea cealalta, semintele si fructele uscate sunt ideale pentru desert sau gustarea dintre mese. Potrivit specialistilor americani, primul loc in topul condimentelor care te feresc de ger il ocupa piperul. Acesta, in cantitati moderate, are proprietati antiseptice si antioxidante. In plus, ardeiul rosu adaugat in macare sau mancat proaspat, cu branza, la micul dejun, este si el recomandat pentru intarirea organismului in sezonul rece.
Usturoiul asigura o buna circulatie a sangelui si protejeaza organismul uman impotriva infectiilor de sezon. In acelasi timp, ghimbirul este un antioxidant natural, are proprietati antiseptice si imbunatateste circulatia periferica, adauga nutritionistii.
Un ceai de coada calului seara, inainte de culcare, te va incalzi si vei putea adormi linistit. Planta este bogata in vitamina C, ajuta la digestie si te scapa de nasul infundat.
Sursa: Gandul