SOLUTIE – Agricultura bio reduce emisiile de gaze cu efect de sera
Agricultura organicapoate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de serasi la „sechestrarea” carbonului in sol.
Agricultura este o sursa majora de emisii de gaze cu efect de sera: metan, oxid de azot si dioxid de carbon. La scara globala, suprafata agricola folosita in anii „90 a fost „sursa” a circa 15% din emisiile totale de gaze cu efect de sera, potrivit unui studiu al Federatiei Internationale a Miscarilor pentru Agricultura Organica (IFOAM).
AVANTAJE. Spre deosebire de agricultura conventionala, intensiva, agricultura organica poate juca un rol important in reducerea gazelor cu efect de sera, responsabile pentru incalzirea globala. Si asta pentru ca in agricultura eco „materiile prime” provin in principal din ferma, iar animalele sunt tinute pe propriile pasuni bio, drept urmare „arderile” de combustibil fosil pentru transport sunt mult mai mici. In plus, prin interzicerea utilizarii fertilizatorilor chimici a fost eliminata o sursa suplimentara de emisii de azot. Emisiile de azot sunt diminuate in agricultura ecologica si datorita faptului ca numarul animalelor de ferma este limitat, astfel incat „mranita” rezultata – bogata in azot – sa nu devina poluanta. Agricultura bio asigura si o emisie mult mai mica de metan, oxidarea acestuia fiind accelerata de microorganismele aerobe si a celor anaerobe din sol, protejate de acest sistem.
Sursa: Jurnalul National