Medicamentele cu E-uri produc hiperactivitate la copii

Siropurile de tuse, antibioticele si produsele pe baza de paracetamol care contin coloranti artificiali ii fac pe micuti galagiosi si impulsivi

Patru din zece medicamente destinate copiilor contin aditivi responsabili cu declansarea comportamentului hiperactiv, arata un studiu al cercetatorilor britanici de la Universitatea Southampton, citati de „Daily Mail”. Potrivit specialistilor, chiar si medicamentele indicate copiilor sub trei ani contin un numar mare de aditivi periculosi pentru sanatate. Campania desfasurata de Comisia pentru Alimentatie a analizat peste 70 de siropuri de tuse si antibiotice.

Raportul comisiei a aratat ca 28 dintre produsele analizate contineau peste sapte aditivi alimentari, considerati de specialistii de la Universitatea Southampton responsabili de declansarea comportamentului hiperactiv la copii. Chimicalele au fost descoperite in 17 dintre cele 37 de produse pe baza de paracetamol, analizate in doua din 11 medicamente pe baza de ibuprofen si in patru din noua siropuri de tuse studiate in timpul cercetarii.

Dintre antibiotice, trei din cinci medicamente care contineau amoxicilina sau eritromicina contineau aditivi alimentari. In septembrie 2007, in urma mai multor studii de specialitate, s-a confirmat faptul ca amestecul de coloranti artificiali si de conservanti alimentari poate duce la cresterea cazurilor de comportament hiperactiv in cazul copiilor, se arata pe site-ul actiononadditives.com. Cu toate acestea, aditivii nu au fost exclusi din lista de ingrediente a produselor medicale sau din produsele alimentare destinate copiilor.

Colorantii duc la dificultati de concentrare

Lista aditivilor care nu ar trebui sa faca parte din lista de ingrediente a produselor farmaceutice pentru copii cuprinde: tartrazinul (E102), Quinoline Yellow (E104), Sunset Yellow (E110), Carmoisine (E122), onceau 4R (E124), Allura Red (E129) si benzoatul de sodiu (E211). Studiul specialistilor de la Universitatea Southampton a aratat ca felul in care copiii se comporta este afectat de combinarea acestor aditivi din compozitia medicamentelor.

Astfel, s-a observat ca micutii cu varste intre trei si noua ani intampinau, in urma adminis-trarii unor medicamen-te care conti-neau un nu-mar mare de aditivi, difi-cultati in a sta linistiti si a se concentra, devenind galagiosi si impulsivi.
Cu toate acestea, repre-zentantii asociatiei produ-ca-torilor de medicamente din Marea Britanie afirma ca nu s-au descoperit dovezi care sa ateste faptul ca aditivii din medicamente cauzeaza probleme comportamentale sau de sanatate.

Etichete de avertizare

„Tartrazinul – E102, un colorant artificial galben, in combinatie cu conservantii, duce la aparitia comportamentului hiperactiv la copii. De asemenea, potrivit Agentiei pentru Standarde Alimentare, acest aditiv, in alimente, produce iritatii, dermatite, astm si rinite alergice. De aceea, atat alimentele, cat si medicamentele care contin aditivul ar trebui sa aiba un semn de avertizare a consumatorului”, a explicat Anna Glayzer, unul dintre membrii Comisiei pentru Alimentatie.

Depistarea aditivilor nu este usoara, acestia sunt prezenti pe listele de ingrediente, insa, de cele mai multe ori, informatiile sunt scrise folosindu-se litere foarte mici sau denumirea stiintifica a aditivului, astfel incat cel care cumpara nu reuseste sa inteleaga despre ce componente chimice este vorba, explica membrii Comisiei pentru Alimentatie. De asemenea, unele alimente sunt vandute fara ambalaj si astfel nu se stie compozitia produsului achizitionat.

7 aditivi continuti de medicamentele pentru copii sunt periculosi pentru sanatate

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *