Alunecarile de teren risca sa inghita Manastirea Clocociov

0
355

Manastirea Clocociov din Slatina, ctitorie a voievodului Mihai Viteazu si unul dintre simbolurile Olteniei, risca sa fie ingropata de sute de tone de pamant.

Tot ceea ce s-a cladit cu truda in ultima jumatate de mileniu la acest monument de importanta nationala este amenintat de alunecarea versantilor de la Nord-Vest si Nord-Est de lacas. Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DCCPN) Olt a solicitat ajutorul specialistilor, care au descoperit ca de vina pentru alunecari sunt mai multe izvoare subterane existente in acest perimetru.

Potrivit conducerii istitutiei, izvoarele subterane sunt supuse de mai multi ani unei presiuni enorme din partea drumului catre manastire, iar ridicarea panzei freatice a facut ca pamantul dinspre partea de nord sa alunece. „Zidul vechi al manastirii, dar si unele incaperi importante ale complexului monahal ce adapostesc colectia de carte veche si chiliile au de suferit dupa ce apa s-a infiltrat deja in pereti”, a declarat inspectorul Gheorghe Iorga, din cadrul DCCPN Olt. Institutia a cerut sprijinul Consiliului Judetean si al Primariei Slatina pentru a rezolva problema, iar CJ Olt a alocat un buget de 200.000 de lei pentru lucrari.

Rugaciuni pentru salvarea manastirii

Lucrarile urgente acum sunt captarea izvoarelor existente de sub malul pe cale sa se prabuseasca peste manastire, apoi intarirea versantului dinspre calea de acces catre manastire. „Ne rugam la bunul Dumnezeu ca aceia care pot decide si ne pot ajuta sa inteleaga situatia grava in care a ajuns manastirea. Deja avem promisiuni de la oameni cu stare care frecventeaza manastirea ca ne vor ajuta cu bani, dar aici e nevoie si de sprijinul autoritatilor”, a spus maica Irina, stareta Manastirii Clocociov, unde isi duc traiul 40 de maicute.

„Asa cum stiu (autoritatile – n.r.) sa dea bani pentru tot felul de lucrari care poate nu-si au rostul, macar pentru un asemenea loc cautat de mii de oameni ar trebui sa se dea o atentie speciala. Ne sfideaza pe toti daca nu fac ceva pentru manastirea asta”, crede si o enoriasa, Iulia Nemes.

CTITORIE

O jumatate de mileniu de istorie

Manastirea Clocociov este ctitorie a voievodului Mihai Viteazul si dateaza din anul 1595. Prima atestare documentara provine din timpul lui Neagoe Basarab, in anii 1512-1521. Biserica din lemn la inceput, aceasta a fost distrusa intr-un incendiu. In Primul Razboi Mondial, manastirea a fost devastata si parasita, apoi redeschisa in 1927. Pana in anul 1942 a fost locuita numai de calugari, dupa care, de maici. Pictura a fost realizata in fresca in anul 1645, fiind restaurata intre 1981-1985. In anul 1982, aici au fost amenajate un muzeu si un depozit de carte veche romaneasca.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.