Ambalarea hranei

Fie ca este aliment banal sau aliment functional, ambalajul trebuie sa spuna totul despre acesta.
punga de hartie
O specialista in domeniu, conf. dr ing. Maria Turtoi de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, precizeaza ca ambalarea produselor alimentare este un proces cel putin la fel de important ca oricare altul din intregul sir de transformari la care este supusa materia prima vegetala sau animala. Un produs alimentar nu-si indeplineste misiunea pana nu apare pe rafturi. Pentru a putea fi dizlocat din locul de fabricatie in locul de distributie acesta trebuie sa fie ambalat.

Majoritatea alimentelor se comercializeaza ambalate, prin urmare aspectul estetic al ambalajului se muleaza perfect pe notiunea complexa de calitate a alimentului. Ambalajul de transport difera de ambalajul de desfacere, cel din urma avand si functia de informare a consumatorului. Generic, ambalajul trebuie sa protejeze produsul impotriva deteriorarii, pierderilor cantitative si calitative, noxelor din mediul inconjurator si mai ales sa pastreze proprietatile produsului ca marfa. Confortul pe care il aduc ambalajele se traduce prin posibilitatea portionarii adecvate a alimentelor, astfel incat sa poata fi consumate fie individual, fie de intreaga familie, dar si a faptului ca unele mancaruri pot fi consumate direct din ambalaj, dupa tratarea termica la cuptor sau la microunde. Poate cea mai importanta functie este cea de comunicare! Informarea consumatorului cu elementele de identificare ale producatorului si educarea cu date referitoare la compozitie, cantitate, date nutritionale, dar si legate de termenul de valabilitate sunt functii-cheie.

Nu in ultimul rand, ambalajul trebuie sa „vanda” produsul. Functia acesta comerciala este strans legata de popularitatea produsului in randul consumatorilor. Cromatica ambalajului trebuie sa se potriveasca, totusi, produsului pe care il contine ambalajul. Materialele din care sunt confectionate ambalajele sunt extrem de diverse de la sticla la ceramica, de la metal la plastic, de la materiale celulozice la materiale plastice. Dincolo de utilitatea absoluta a ambalajelor, precum si de siguranta pe care ne-o ofera ambalajele nereturnabile, trebuie sa admitem ca in ultimii 20 de ani am importat o adevarata tehnologie de obtinere a materialelor de ambalaj si a ambalajelor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *