Topul 100 al celor mai amenintate specii de pe Terra, potrivit unui inventar biologic actualizat, a fost publicat marti de Zoological Society of London (ZSL).
Cameleonul “Calumma tarzan” din Madagascar, becatina-spatula si rinocerul de Java se regasesc in Top, informeaza Mediafax.
Aceasta lista, alcatuita de 8.000 de oameni de stiinta din Comisia pentru supravietuirea speciilor din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN), a fost data publicitatii in orasul Jeju din Coreea de Sud, unde este organizat in perioada 6-15 septembrie congresul mondial al UICN.
Specia de broasca testoasa “Rafetus swinhoei”, din care mai traiesc doar patru exemplare, se afla pe primul loc in acest top. Locul al doilea este ocupat de “Zaglossus attenboroughi”, o specie de echidne (mamifer al carui corp este acoperit cu spini) din Papua indoneziana. Specialistii de la ZSL au recenzat numeroase specii in pericol de disparitie din 48 de tari, provenind in majoritate din Asia si Africa.
“Toate speciile de pe aceasta lista sunt unice si de neinlocuit. Daca ele dispar, nimic nu va putea sa le aduca inapoi. Dar, daca actionam imediat, putem sa le oferim o sansa pentru a supravietui “, a declarat Ellen Butcher, coautoare a acestui raport.
Eforturile de conservare dau mereu roade, a adaugat Butcher, evocand cazul calului Przewalski si al balenei cu cocoasa.
Potrivit UICN, aproximativ o treime din cele 63.837 de specii existente ce au fost analizate risca sa dispara pe termen mediu sau lung, din cauza disparitiei habitatelor, a incalzirii globale si a vanatorii.
Dintre aceste specii, sunt amenintate cu disparitia 41% dintre speciile de amfibieni, 33% din recifele de corali, 25% din speciile de mamifere, 20% din speciile de plante si 13% din speciile de pasari.