ANM publica harta radiatiilor. De ce trebuie sa ne ferim

Cresterea nivelului radiatiilor ultraviolete (UV), adica a intensitatii razelor soarelui afecteaza in primul rand sanatatea pielii si a ochilor.
radiatii
Dermatologii spun ca riscul de cancer de piele creste direct proportional cu nivelul radiatiilor UV, mai ales in perioada estivala cand soarele „arde”, la propriu.

Pentru a veni in sprijinul populatiei, site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) include o harta a radiatiilor UV, actualizata zilnic, in functie de masuratorile care se fac din satelit, in conditii de cer senin, iar valorile se situeaza intre 1 si 11+.

Pentru a ne oferi o mana de ajutor, Ad-mi-ni-tra-tia Na-tio-na-la de Meteo-rologie a publicat pe site o harta a radiatiilor ultraviolete care este actualizata zilnic. Potrivit datelor preluate de INMH de la EUMETSAT O3MSAF, valorile UV in conditii de cer senin la amiaza pentru 7 iulie 2009 in mai multe localitati din Romania se situeaza intre 7 si 8, adica un nivel de radiatie mare:
Alba Iulia 7.4
Bacau 7.4
Bistrita 7.4
Braila 7.9
Brasov 7.7
Bucuresti 7.7
Cluj Napoca 7.3
Constanta 8.1
Craiova 7.6
Drobeta Turnu Severin 7.4
Galati 7.9
Iasi 7.3
Mangalia 8.1
Oradea 7.2
Satu Mare 7.1
Timisoara 7.3

Potrivit ANM, indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete in conditiile in care cerul este senin. Valoarea lui se calculeaza in functie de masuratorile care se fac din satelit, tinand cont de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui, albedoul suprafetei terestre, aerosoli. Scara indicelui este de la 0 la 11+.
Conform datelor, Romania se afla duminica la nivelul de radiatii portocaliu, cuprins intre 6 si 8, in functie de variatia temperaturii pe teritoriu tarii. Diferente majore nu sunt intre cele doua valori, amblele fiind considerate la „un nivel acceptabil” de specialistii in fizica atmosferei.

„Deocamdata e bine, abia dupa 35 de grade Celsius sa ne facem griji, cand indicele o sa ajunga la nivelul 10, sau daca va exista atentionare de canicula. In mod normal, radiatiile sunt oprite de stratul de ozon, insa concentratia acestuia variaza de la o luna la alta. In perioada aceasta concentratia e mai scazuta si atunci nivelul radiatiilor e mai puternic”, a explicat pentru Gandul Ion Sandu, presedintele ANM.

Sursa: Stirile PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *