ANPC are grija de mediu, nu si de oameni

Ne-am obisnuit cu Romania, tara tuturor posibilitatilor, in care – mai nou – autoritatile sunt mai preocupate de mediul inconjurator decat de sanatatea oamenilor. O campanie de succes, dar mai ales eficienta este cea care transmite mesaje clare, care se pot pune in aplicare fara a pune in pericol viata oamenilor receptori ai mesajelor. Dar cum se poate numi o campanie ale carei mesaje sunt imposibil de pus in practica si deloc adaptate la realitatea cotidiana? Inutila, poate? Cam asa se poate numi si campania “Sofeaza eco”, ce face parte dintr-o campanie mai ampla, numita “O 9 atitudine”, initiata de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, ale carei sfaturi tin cont doar de protejarea mediului, nu si de viata oamenilor.

Va propunem un exercitiu de imaginatie: 40 de grade la umbra, captiv intr-un autovehicul cu geamurile inchise si fara aer conditionat, aflat in traficul infernal din centrul unui oras.

Imposibil de imaginat pentru un om normal, nu si pentru Asociata Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a lansat o campanie care te sfatuieste sa pui inainte de toate mediul. Puteti salva mediul, chiar si cu pretul vietii, ar putea fi mesajul acestei campanii. De fapt, cu cat mai putini oameni, cu atat mai bine pentru mediu! Dar ce te sfatuieste ANPC? In primul rand, daca pleci la drum cu o masina personala, ar fi bine sa planifici totul minutios, pentru a nu exista abateri de la drum. Apoi, monitorizeaza si anticipeaza traficul. Altfel spus, deplaseaza-te doar cand nu e aglomerat! Si nu in ultimul rand, cele trei reguli de aur pentru a reduce consumul de combustibil: sa nu aveti portbagajul montat pe plafon ( probabil ca exista persoane care il tin strict pentru un aspect mai frumos al masinii, in conceptia reprezentantilor ANPC), sa tineti geamurile inchise si (acolo unde exista) sa nu porniti nici aerul conditionat. Din fericire insa, campania nu este sponsorizata din bani publici, ci din banii unor companii private, care isi asociaza numele cu aceste campanii.

Am vazut si sfaturi utile…

Dupa cinci ani de predat tehnici de sofat eco la scoala sa din Stockholm, instructorul auto Lars Rembjer le da elevilor sai sfaturi cu adevarat de bun-simt si care pot fi puse cu adevarat in aplicare. Prima lectie a lui Rembjer incepe intotdeauna cu indemnul de a se gandi la viitorul Planetei inainte de a porni motorul masinii. “Nimeni nu trebuie sa porneasca masina pana nu isi primeste tot instructajul: baga in viteza, da drumul la frana de mana, trage o privire in jurul tau, apoi porneste motorul”, a spus Rembjer. Dar nimic despre cum poti sa mori sufocat incercand sa salvezi Planeta…

Sursa: Curentul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente