Apa de mina deversata in raul Sasar

România vrea s?-?i redeschid? minele. Care sunt mizele?
Apa de mina deversata in raul Sasar
Apa de mina deversata in raul Sasar

Probleme de poluare semnalate astazi in judetul nostru, mai exact in Baia Sprie. Pe debusarea tunelului Suior-Cavnic la iesirea din orasul Baia Sprie, apartinand CN REMIN SA BAIA MARE a fost inregistrata o crestere a debitelor apelor de mina, cu o culoare rosiatica.

Prefectul Sorin Rednic si subprefectul Pamfil Bercean au fost anuntati de producerea fenomenului si au dispus deplasarea la fata locului a angajatilor SGA Maramures, Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, CN Remin, Institutia Prefectului-Judetul Maramures, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures. Specialistii in domeniu au estimat ca fenomenul a fost generat de o prabusire locala in subteran, cu acumulare de apa. Aceasta a dislocat in aval un volum de apa, cantitativ mai mare decat cel obisnuit.

Apa deversata a antrenat depunerile existente pe talpa tunelului, fapt care a determinat schimbarea coloristicii apei. Apa provine din infiltratiile pluviale si topirea zapezii, care in perioada revarsarii a spalat sedimente. Caracteristicile chimice ale apei au ramas neschimbate si care nu au valoarea pH sub 6. Debitele evacuate din tunel erau in descrestere, la orele pranzului, iar coloristica apei raului Sasar se manifesta in amonte de municipiul Baia Mare. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pebtru Situtii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a preciyat ca s-au luat masuri de interventie specifice pentru a limita deversarea apei in raul Sasar. De asemenea, au fost luate probe de apa care vor fi analizate in laboratul SGA. Fenomenul este monitorizat, in continuare, de catre institutiile cu atributii in domeniul producerii unor situatii de urgenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *