Apa de proasta calitate, cauza a 10% din boli la nivel global

0
270

Apa de proasta calitate este cauza bolilor din lume in proportie de aproape 10% si provoaca 6% din decesele la nivel global, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de AFP. Apa cauzeaza boli precum malaria, febra dengue sau diareea. Primele victime sunt copiii – bolile micutilor de sub 14 ani fiind provocate in proportie de 22% de apa infestata.
Raportul de joi al OMS estimeaza ca problemele legate de apa, de epurarea acesteia si de igiena, cauzeaza 9,1% din bolile care apar in fiecare an in lume. In tarile dezvoltate, problema este mai putin acuta, apa de proasta calitate ducand la moarte in mai putin de 1% din cazuri. In schimb, arata OMS, in tarile in curs de dezvoltare, raportul este de 10%, cel mai ridicat fiind cel inregistrat in Angola – 24%. La copii, ea cauzeaza un sfert din decese, se mai arata in raportul citat.
„In 35 dintre tarile cele mai afectate, peste 15% dintre boli ar putea fi evitate pe termen lung prin imbunatatirea calitatii apei, prin epurarea acesteia si imbunatatirea conditiilor igienice”, a declarat autoarea raportului, Annette Pruss-Ustun. Ea a incurajat statele sa investeasca in acest domeniu, explicand ca fiecare dolar investit, aduce un beneficiu de opt dolari prin economisirea tratamentului medical si prin intermediul castigurilor rezultate din productivitatea muncii.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.