Apa epurata ar putea fi folosita pentru consumul casnic la Constanta

0
406

Constantenii s-ar putea spala in viitorul apropiat cu apa epurata, daca Ministerul Mediului va sustine proiectul Regiei Autonome Judeteane de Apa privind folosirea de catre populatie a apelor epurate.
apa epurata
Felix Stroe, directorul Regiei, i-a cerut sprijinul secretarului de stat in Ministerul Mediului, Virginia Stefanica, pentru accesarea unor fonduri europene privind tratarea chimica a apelor epurate, pentru ca acestea sa poata fi folosite de populatie in gospodarie. El a atras atentia ca, potrivit studiilor, sursele de apa potabila de pe mapamond nu vor mai fi suficiente in 2020.

„Exista pericolul real ca pana in 2020 apa potabila sa nu mai ajunga pentru populatie, iar in Romania nu exista inca nicio reactie in fata acestei probleme”, a precizat Felix Stroe.

Directorul RAJA a declarat ca in judetul Constanta exista noua statii de epurare, care produc 15 milioane metri cub de apa pe an. El a propus ca, prin accesarea unui program european de mediu, aceasta apa sa fie tratata chimic si livrata populatiei pentru consum casnic, mai putin pentru baut si gatit.

„Aceasta apa epurata, desi este de cea mai buna calitate, noi o aruncam in mare. Nu o folosim la nimic, desi ea valoreaza aproape 10 milioane de euro. RAJA a facut un proiect pentru fonduri europene potrivit caruia apa epurata ar urma sa mai fie tratata chimic, printr-o statie speciala, inca o data. Apa ar putea fi astfel folosita de oameni la spalat, irigat si alte activitati casnice”, a spus Felix Stroe.

El a mai precizat ca aceasta tehnologie este deja folosita cu mare succes in tari precum Germania si Rusia si reduce semnificativ exploatarea surselor naturale de apa potabila.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.