Apa minerala poate favoriza formarea pietrelor la rinichi

Apa minerala nu trebuie sa ia locul apei plate sau a celei de izvor, deoarece sarurile continute pot favoriza aparitia pietrelor la rinichi, spun medicii.apa minerala

Consumul zilnic de apa minerala poate constitui un factor favorizant al aparitiei pietrelor la rinichi. Din aceasta cauza, atentioneaza medicii, apa minerala nu trebuie inlocuita cu cea plata, iar hidratarea este si ea un factor important in impiedicarea formarii pietrelor.

„Apa minerala este o bautura care se bea din cand in cand, in cantitate moderata de 1-2 pahare pe zi, mai ales vara, dar in nici un caz nu trebuie ca ea sa se substituie apei plate sau celei de izvor. Nu este indicat sa devina un obicei zilnic, sa nu inlocuim apa obisnuita neminerala cu apa minerala”, a precizat pentru REALITATEA.NET, dr. Corina Zugravu, lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Specialistul spune ca apele minerale, calcaroase sau necalcaroase, au o incarcatura de saruri minerale, pe care noi o eliminam pe cale renala. In consecinta, daca bem in mod curent apa minerala, renuntand la cea plata, este posibil ca odata cu inaintare in varsta, atunci cand rinichii nu mai functioneaza la capacitatea lor maxima, acest lichid sa fie un factor favorizant al litiazei renale.

„Functia renala incepe sa mearga pe o panta descendenta de la 35-40 de ani incolo, dar trebuie atentie mai ales la cazurile cu antecedente de calculi renali in familie. De aceea, nu este indicat sa se bea apa minerala in loc de apa”, sfatuieste medicul Zugravu.

Medicii de familie spun si ei ca apa minerala poate constitui un factor favorizant al pietrelor la rinichi, dar vorbesc si despre ereditatea afectiunii.

„Apa minerala poate fi un factor favorizant al pietrelor la rinichi, dar, in acelasi timp, exista familii in care aceasta afectiune se mosteneste. Daca la un astfel de defect metabolic mostenit din familie se suprapune si calcarul din apa minerala, atunci posibilitatea de a face pietre la rinichi este mai mare”, a precizat, pentru REALITATEA.NET, dr. Cristian Sever Oana, medic de familie.

Hidratarea previne formarea pietrelor

Totusi, medicii spun ca pe timpul verii, atunci cand temperaturile urca foarte mult si produc transpiratii, o apa minerala, bogata in saruri, este chiar indicata. In plus, hidratarea este si ea un factor esential in prevenirea litiazei renale.

„Este foarte important sa bem suficiente lichide, pentru a dilua urina si a preveni in acest fel formarea calculilor. Aceste pietre se formeaza la conditii constante de temperatura, de flux si de pH. Temperatura corpului nu putem s-o influentam, insa fluxul de urina se poate modifica in bine daca bem cel putin doi litri de lichid pe zi, „curatand” astfel rinichii. Si cel de-al treilea factor, aciditatea, poate fi variata, daca bem zilnic un alt tip de lichide”, a spus medicul Cristian Oana.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *