In zonele rezidentiale fara utilitati au aparut pompele de caldura. Acestea functioneaza cu apa extrasa din panza freatica.
Nu sunt ieftine, dar incalzirea furnizata de ele nu este atat de scumpa ca cea pe baza de gaz sau energie electrica. Pompele de caldura sunt la mare cautare in comunele din jurul Capitalei, unde oamenii si-au ridicat case, desi nu aveau conducte de gaz in zona sau cu atat mai putin un sistem de termoficare.
Un proprietar a platit 15.000 de euro ca sa se incalzeasca din pamant, folosind panza freatica de sub vila sa.
Specialistii in domeniu sustin ca la un astfel de sistem doar 25% din energia necesara incalzirii locuintei vine de la priza. Restul de 75% e gratuita, din pamant.
Apa de adancime, care are 10 grade, este adusa la suprafata prin recirculare de doua conducte. Cand trece prin pompa, incalzeste un gaz lichefiat. Acesta, prin comprimare, ajunge sa depaseasca 70 de grade si sa incalzeasca toata apa din caloriferele instalate in casa.
Odata montate, pompele rezista in jur de 50 de ani si sunt perfect ecologice. Desi sistemul are mare succes in tari ca Finlanda, Suedia sau Germania, la noi este utilizat doar de 150 de proprietari.
Sursa: Pro TV