Nimic nu-i este mai de pret omului ca lumina ochilor, iar statisticile sunt ingrijoratoare: dupa 65 de ani, la jumatate dintre barbati si trei sferturi dintre femei apare incetosarea vederii, primul simptom al cataractei.
Numeroase studii au demonstrat rolul important al antioxidantilor din fructe si legume contra cataractei, una dintre principalele cauze ale orbirii.
DIMINUAREA VEDERII
Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului. Acest organ, situat in fata ochiului, are rolul de a permite acomodarea ochiului si dirijarea luminii catre retina, ca un fel de lentila fotografica. Este deci esential sa ramana suplu si transparent pentru a permite formarea unor imagini clare. Varsta inaintata este principalul factor de risc in aparitia bolii. Din fericire, cataracta intr-un stadiu avansat (cand vederea este diminuata considerabil) se vindeca prin inlocuirea cristalinului cu un implant artificial. Razele ultraviolete, diabetul si fumatul accelereaza instalarea cataractei prin producerea radicalilor liberi, care oxideaza proteinele celulelor cristalinului, si astfel acestea sunt impiedicate sa difuzeze lumina.
ANTIOXIDANTI
Vitamina C din fructe si legume, aminoacizii sau derivatii lor care se gasesc in cantitate mare in varza si broccoli, carotenul din numeroase legume verzi sunt substante esentiale pentru buna functionare a cristalinului. Cu cat consumul acestora este mai mare, cu atat creste concentratia antioxidantilor in cristalin, iar protectia ochiului contra agresiunilor este mai buna. Consumul regulat de spanac si broccoli, bogate in luteina, diminueaza cu 20 la suta riscul instalarii bolii. Pentru ca fructele si legumele sa-si poata indeplini rolul de aparatori ai vederii, trebuie consumate regulat, cel putin zece ani, si, in plus, trebuie renuntat la nesanatosul obicei al fumatului.
CUM ACTIONAM
Din fericire, concentratia de antioxidanti din cristalin este de 20 de ori mai mare decat in orice alt tesut al organismului. Deoarece aceasta concentratie se micsoreaza odata cu varsta, ne putem proteja calitatea vederii mancand zilnic 500 de grame de fructe si legume. Daca, pe langa 10 mg de vitamina C, zilnic, luati si suplimente de vitamina E, riscul deteriorarii vederii se injumatateste.
Sursa: Ziarul Ziarul