Calitatea apelor pentru scaldat din tara se situeaza peste media europeana. Daca in Romania 98% din apele pentru scaldat respecta standardele comunitare de igiena, in Bulgaria, calitatea apelor este sub media europeana.
In fiecare vara, milioane de europeni se indreapta catre plaja pentru a se bucura de soare si de apa marii. Raportul anual privind apa pentru scaldat, prezentat de Comisia Europeana si de Agentia Europeana de Mediu (AEM), ofera informatii privind calitatea apei pentru scaldat la nivel comunitar.
Astfel, potrivit raportului, in 2008, marea majoritate a zonelor pentru scaldat din intreaga Uniune Europeana au respectat standardele comunitare de igiena. Pe parcursul sezonului respectiv, 96% din zonele pentru scaldat costiere si 92% din zonele pentru scaldat din rauri si din lacuri au respectat cerintele minime de calitate.
„Apa pentru scaldat de inalta calitate este esentiala pentru bunastarea cetatenilor europeni si pentru mediu. Observ cu satisfactie o imbunatatire a calitatii globale a apei din zonele pentru scaldat de pe intregul teritoriu al Uniunii”, a declarat Stavros Dimas, comisarul pentru mediu, citat de AEM.
Calitatea apelor s-a imbunatatit
In regiunea Marii Negre, 138 de zone pentru scaldat costiere si 937 de zone pentru scaldat in apele interioare au fost monitorizate in 2008. Romania si Bulgaria, singurele state membre UE care au deschidere la Marea Neagra, au comunicat, pentru prima data in 2007, date privind calitatea apei pentru scaldat.
Aproape 95% din apele pentru scaldat din aceasta zona sunt conforme cu cerintele minime de calitate, un procent mai mic decat media europeana, de 96%.
Nivelul de conformitate s-a ridicat la 98% in Romania si la 93% in Bulgaria. Doar sapte zone de scaldat din aceasta regiune nu au respectat standardele minime de calitate.
Din 1990 pana in prezent, calitatea globala a apelor pentru scaldat din UE s-a imbunatatit in mod considerabil. In perioada 1990-2008, nivelul de respectare a valorilor obligatorii a crescut de la 80% la 96% in cazul apelor costiere si, respectiv, de la 52% la 92% in cazul apelor interioare.
Sursa: Adevarul