Apele uzate ajung neepurate in natura

Aproape 80% din cantitatea totala de apa uzata din Romania se intoarce neepurata in natura, a declarat ieri ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la o conferinta de promovare a Programului Operational Sectorial Mediu in 2009, in avanpremiera Zilei Mondiale a Apei.
ape uzate
„Sa nu transformam intalnirea asta in festivism. 79% din apele uzate din Romania se intorc in natura neepurate, iar vinovatii pentru aceasta stare de fapt se afla aici, in aceasta sala”, a spus ministrul Nemirschi in discursul adresat participantilor la conferinta „Investim in Ape, credem in viitor”.

Nemirschi a spus ca este „ingrijorator” faptul ca, desi Ministerul Mediului se afla pe primul loc la atragerea de fonduri europene, programele se afla totusi „in urma”. POS Mediu este un program prin care Romaniei i se aloca in total 3,27 miliarde de euro pentru investitii de mediu, cei mai multi bani fiind pentru construirea sau reabilitarea retelelor de apa si canalizare. Doar putin peste jumatate din populatia Romaniei beneficiaza de racordare la sisteme de alimentare cu apa si de canalizare. In Romania sunt in derulare noua proiecte de investitii in acest sens, in valoare de aproximativ 930 de milioane de euro. Conform planurilor autoritatii de implementare a POS Mediu, prin acest program vor fi construite 200 de statii de epurare noi, iar procentul de romani care vor beneficia de alimentare cu apa si de canalizare va creste de la 52% la 70%.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *