O aplicatie gratuita a companiei Apple cu ajutorul careia poate fi gasita mancarea ‘nesigura’ din China a fost descarcata de la sfarsitul lunii mai de circa 200.000 de internauti din acesta tara, ei avand astfel posibilitatea sa identifice ‘felurile periculoase’ de alimente si locurile unde se gasesc acestea, relateaza agentia EFE, care citeaza editia de luni a publicatiei chineze South China Morning Post.
Ea arata mii de produse alimentare considerate nesigure, cu fotografii si evaluari ale riscului potetial implicat de consumul fiecaruia si a devenit in numai trei zile cea mai descarcata aplicatie in China, fiind si preferata medicilor.
Creatorul ei, responsabil pentru produse Software si de Securitate pe internet la compania Kingsoft, dar care a dorit sa ramana anonim, povesteste in partea introductiva cat de frustrat s-a simtit atunci cand fata sa l-a intrebat de ce nu mai poate sa manance gelatina dupa ce mass-media din China a dezvaluit ca in producerea acesteia se foloseste ‘piele ca cea pentru pantofi’. El se declara uimit de faptul ca acum ‘putem sa aterizam pe Luna, sa cream supercalculatoare si alte lucruri complicate, dar nu reusim sa rezolvam problema simpla a alimentatiei’, calificand China drept ‘o tara dezechilibrata’ si ‘iresponsabila’ intrucat in ciuda numeroaselor scandaluri din sectorul alimentar ‘nici un om de afaceri nu a fost condamnat si nici un functionar nu a fost nevoit sa-si dea demisia’.
Publicatia reaminteste ca nu este pentru prima data cand cineva incearca sa atraga atentia asupra produselor alimentare nocive comercializate in China. In anul 2011, un student la Universitatea din Shanghai a postat pe portalul www.zccw.com o lista cu peste 2.400 de cazuri de incalcare a regulilor de securitate alimentara.
In ultimii ani in China au existat numeroase cazuri cand s-au inregistrat decese in urma consumarii unor produse alimentare toxice, cel mai notoriu fiind cel din anul 2008, cand zeci de firme din sectorul lactatelor au comercializat lapte contaminat cu melamina, 300.000 de copii fiind atunci intoxicati iar sase dintre ei si-au pierdut viata. In anul 2011, a fost identificata comercializarea pe piata neagra a asa-numitului ‘ulei de canal’, un ulei reciclat colectat din canalizare.
Guvernul de la Beijing a lansat recent o campanie nationala pentru a contracara practicile nocive din productia si comercializarea de alimente si a anuntat ca cei care vand ulei de canal ar putea fi condamnati la moarte. Cu toate acestea, scandalurile continua, iar in luna aprilie au fost confiscate peste 3.200 de tone dintr-un nou tip de astfel de ulei, produs de data aceasta din grasimea descompusa a animalelor si din organele lor interne.