Aproximativ 20 de zimbri vor fi adusi in Muntii Tarcu, din diferite centre de reproducere din Europa, pe 17 mai, urmand ca alti 10 sa li se alature pe parcursul verii, iar la toamna sa fie lasati in liberate, in cadrul unui proiect al Rewilding Europe si WWF-Romania.
Potrivit unui comunicat al WWF Romania, pe 17 mai se va face cel mai mare transport pentru reintroducerea zimbrului care a avut loc vreodata in Europa, prin aducerea a aproximativ 20 de exemplare in Muntii Tarcu.
La inceput, zimbrii vor sta intr-o zona de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. Apoi vor avea acces la o zona de semi-libertate, de 160 de hectare. Aici se vor putea adapta la mediul salbatic si vor invata sa supravietuieasca in natura, grupandu-se intr-o cireada – forma tipica de organizare a zimbrilor. In toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona imprejmuita si vor deveni primii zimbri care traiesc in salbaticie, in Carpatii Meridionali, din secolul al XVIII-lea si pana in prezent.
Locul unde zimbrii vor fi eliberati face parte din situl Natura 2000 Muntii Tarcu, o zona salbatica ce se intinde pe nu mai putin de 59.000 de hectare.
Rewilding Europe si WWF-Romania au initiat procesul de reintroducere bazandu-se pe o abordare cu totul noua: in urmatorii 10 ani Rewilding Europe va elibera in salbaticie un numar considerabil de zimbri, cu regularitate, in mai multe zone din Carpatii Meridionali. Planul este ca in 2015 o a doua eliberare sa aiba loc in apropierea satului Poieni, de langa Hateg.
Obiectivul proiectului este crearea unei populatii de cel putin 500 de zimbri care vor trai in salbaticie in Carpatii Meridionali, pana in anul 2025. Acestia ar urma sa populeze o suprafata de 1,4 milioane de hectare de munti si vai care se intind in partea de sud a lantului carpatic.
Odata eliberati, zimbrii nu vor mai fi hraniti, ci vor face parte din procesele naturale si ecosistemele din zona. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale si la mentinerea starii lor favorabile.
De la bun inceput, cand vor sta in tarcul de aclimatizare si in zona de resalbaticire, zimbrii vor fi promovati ca o atractie turistica, ceea ce ar putea crea oportunitati economice pentru comunitatile locale. In Armenis, comuna din imediata vecinatate, va exista un centru de vizitare a zimbrilor, care va gazdui materiale informative si activitati dedicate mediului inconjurator.
In ultimele luni, echipa Rewilding Europe si WWF a lucrat indeaproape cu comunitatea locala din Armenis si din imprejurimi, implicand antreprenori locali, directii silvice, asociatii de vanatoare si tur-operatori.
Primaria Armenis a oferit aproximativ 75 de hectare din suprafata de pasuni comunale pentru tarcul zimbrilor. Directia silvica Caras-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispozitia proiectului alte aproximativ 80 de hectare.
Cativa localnici au fost deja angajati si initiati pentru rolurile de rangeri si ghizi.
Zimbrii care vor fi adusi la Armenis provin din Suedia, Germania, Italia, Belgia, Elvetia si Romania (rezervatia de la Hateg). Cateva dintre rezervatiile din care provin zimbrii au donat exemplarele si chiar au platit costurile de transport pana in Romania. Dintre zimbrii care vor sosi la Armenis pe 17 mai, trei isi vor continua calatoria pana la Vanatori Neamt, fiind donati parcului natural pentru programul propriu de repopulare cu zimbri.
Loteria Olandei, Loteria suedeza si Liberty Wildlife Fund sunt sponsorii din spatele acestei actiuni.
Cresterea numarului zimbrilor e importanta nu doar pentru supravietuirea speciei, ci pentru intregul ecosistem si pentru conservarea biodiversitatii, mai arata WWF Romania. Ecosistemele au nevoie de procese naturale precum pascutul, pe care animalele domestice nu il acopera suficient, din cauza scaderii numarului lor, inregistrate in ultimii ani. In plus, comunitatile locale au de castigat, prin faptul ca zimbrii atrag dezvoltarea sectorului turistic.
Zimbrul sau bizonul European este o specie simbol si esentiala pentru ecosistemele de pe continent. Ultima reduta a zimbrilor a fost in Carpati, inainte sa dispara definitiv, in 1790. Romania este una dintre cele noua tari europene cu zimbri care traiesc in salbaticie, dupa Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia si Germania.
In lume traiesc 5.046 zimbri, dar numai 3.403 sunt in cirezi libere sau in regim de semi-libertate. Zimbrul este astazi o specie mai rara decat rinocerul negru.
In Romania, zimbrul a fost reintrodus in 1958, prin aducerea unei perechi din Polonia la Hateg. In prezent rezervatia de zimbri de la Hateg numara 12 exemplare. Cea mai mare rezervatie de zimbri din tara este la Bucsani, in judetul Dambovita, unde traiesc 49 de exemplare. La Neamt, in Rezervatia „Dragos-Voda” sunt 33 de zimbri, iar in Parcul Natural Vanatori au fost eliberate 11 exemplare, in perioada 2012 – 2013, care sunt monitorizate si in randul carora a si avut loc prima fatare in libertate. Aceste rezervatii de zimbri sunt in administrarea Romsilva.
La Vama Buzaului, in judetul Brasov, a fost infiintata o rezervatie in 2008, unde anul trecut erau peste 20 de zimbri. Aceasta este insa administrata de autoritatile locale.