Aradul, suspectat de cancer

Statistici dramatice pe secţia de Oncologie: zilnic 60 de arădeni sunt depistaţi cu cancer.

 Statistici dramatice pe sectia de Oncologie: zilnic 60 de aradeni sunt depistati cu cancer.
Statistici dramatice pe sectia de Oncologie: zilnic 60 de aradeni sunt depistati cu cancer.

ARAD. Statistici dramatice pe sectia de Oncologie: zilnic 60 de aradeni sunt depistati cucancer.

Boala noului mileniu, cancerul, face prapad in judetul nostru. Statisticile realizate de catre conducerea Spitalului Municipal Arad scot la iveala un fapt crunt, dramatic pentru un judet destul de mic, cum este Aradul. Zilnic, 60 de persoane de pe raza judetului nostru primesc un diagnostic tragic de la medicii oncologi: sufera de cancer.

Potrivit declaratiilor doctorului Teodora Olariu, managerul Spitalului Municipal Arad, cel mai raspandit cancer este la colon, urmat de cancerul la san si de cel gastric. „Judetul nostru se afla pe locul doi la nivel national, dupa municipiul Bucuresti, in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer depistate la suta de mii de locuitori”, a declarat Teodora Olariu.

In plus, in Arad, cancerul se afla pe locul doi din punct de vedere al morbiditatii si al mortalitatii, dupa bolile cardiovasculare. Problema cea mai mare este ca nu se cunosc motivele concrete pentru care tot mai multi aradeni se imbolnavesc de cancer. „Daca este sa o luam logic, putem admite ca alimentatia populatiei din Arad poate fi un motiv pentru numarul tot mai mare de bolnavi. In judetul nostru se consuma foarte multa carne, care contine toxine, iar alimentele consumate in general de oameni sunt pline de chimicale care pot duce la formarea celulelor canceroase. Dar nu putem pune vina exclusiv pe alimentatie”, sustine managerul.

O alta cauza ar putea fi zona plina de radioactivitate din apropiere de Ranusa, acolo unde a functionat o mina de uraniu. Dar nu exista date concrete in acest sens. „In judetul nostru ar trebui realizat un studiu pentru a determina profilaxia bolii, cauzele concrete ale acesteia. Doar asa s-ar putea lupta impotriva acestei boli napraznice”, a mai adaugat Olariu.

Probe neconcludente

„Am luat, la un moment dat, sute de mostre de urina de la locuitori din zona Buteniului pentru a le face analize. La foarte multe dintre mostre am descoperit celule canceroase, dar, spre stupefactia noastra, niciuna dintre persoanele analizate care aveau celule canceroase in urina nu sufereau de boala cu pricina. Un studiu pentru determinarea profilaxiei bolii este cea mai buna solutie pentru a afla amanunte despre cazurile de cancer din judetul nostru”, a incheiat Olariu.

A.G.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *