Arborii de pe 100 de hectare din Retezat, afectati de gandacul tipograf

Capacitatea de absorbtie a rezervoarelor de carbon nu mai reusesc sa tina pasul cu cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera
Arborii de pe 100 de hectare din Retezat, afectati de gandacul tipograf
Arborii de pe 100 de hectare din Retezat, afectati de gandacul tipograf

Pe Valea Rau Ses, din Masivul Retezat, in 2011 s-a consumat un imens scandal legat de atacul gandacului tipograf asupra arborilor, aici facandu-se si taieri nu tocmai ortodoxe. Ca urmare a pagubelor produse de daunator, acum, trebuie extrasi copacii de pe mai mult de 100 de hectare compromise, dintre care 19 hectare trebuie reimpadurite integral. Reprezentantii Directiei Silvice Hunedoara sustin insa ca nu se apuca de treaba, pana ce nu primesc unda verde de la Ministerul Mediului.

Exista pericolul extinderii infestarii

„Vorbim de circa 10.000 de metri cubi de lemn afectati. Problema s-a analizat si la Agentia pentru Protectia Mediului din Caras-Severin, unde a fost o dezbatere pe aceasta tema si s-a obtinut acordul. Asteptam ca, dupa aceasta consultare, sa ne vina avizul de mediu, iar apoi, ordinul de la Minister. Ne dorim foarte mult, daca se poate, sa ne apucam de treaba chiar in acest an, deoarece arborii sunt uscati, pierzandu-si foarte mult din valoare. Plus ca exista pericolul sa se infesteze si alti copaci de la cei bolnavi. Mai vreau sa subliniez ca se va lucra organizat si cu cap. Asa ca acolo unde nu exista drum si trebuie extrasi arborii uscati, acestia vor fi trasi cu atelaje”, declara inginerul Radu Crisan (foto), seful Directiei Silvice Hunedoara. El mai spune ca timpul trece in defavoarea institutiei pe care o conduce, deoarece lemnul inca mai are o valoare economica buna, insa necazul poate aparea cand va fi catalogat doar ca bun pentru foc, deoarece pretul de vanzare ii va scadea considerabil.

De amintit ca in vara anului 2011, in Parcul National Retezat, s-a inceput defrisarea padurii. Autoritatile silvice au dispus taierea arborilor pe motiv ca peste 1.000 de molizi, raspanditi pe o suprafata de 1.500 de hectare din Parcul National Retezat, sunt afectati de o insecta care cauzeaza uscarea arborilor, respectiv „gandacul tipograf”. Reprezentantii Directiei Silvice Hunedoara anuntau ca exista 1.200 de arbori atacati de aceasta insecta, iar 200 dintre acestia se afla in zona de protectie speciala a Parcului National Retezat, in timp ce 1.000 sunt in zona tampon a rezervatiei naturale. Ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, a declansat o ancheta in urma careia anunta ca s-au identificat taieri ilegale in volum de aproape 13 metri cubi. Taierile au continuat pana la sfarsitul anului 2011, cand a urmat o alta ancheta, de aceasta data, una parlamentara. Intr-un final, au fost punctate cateva nereguli nesemnificative si organele au aplicat o amenda firmei care ar fi exploatat necorespunzator padurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *