Un arhitect roman fugit in Statele Unite in 1981 construieste de mai bine de doua decenii locuinte ecologice pe ambele coaste ale Americii. Mircea Marinescu spune ca actuala criza a creditelor ipotecare i-ar putea indemna pe americani sa opteze pe viitor pentru locuinte ecologice.
Educat la scoala romaneasca de arhitectura, la care a invatat aproape totul despre designul stalinist al cladirilor, Mircea Marinescu a profesat timp de 20 de ani in Romania. La inceputul anilor „80 a ales libertatea, fugind de un sistem in care a fost nevoit sa proiecteze tot felul de cladiri anoste. A emigrat in 1981 in America, plecand din Romania cu o singura valiza si fara sa stie limba engleza. Autoritatile comuniste nu i-au permis sa plece cu un portofoliu sau cu diploma de arhitect. Nu i s-a permis sa ia cu el nici macar o copie legalizata a diplomei. „Din momentul in care am solicitat un pasaport, nu am mai fost lasat sa lucrez. Pe vremea aceea lucram la un institut de cercetari, unde am fost pus sa fac un studiu despre bucatarii, sa vedem care erau cele mai bune: cele deschise, in stilul american, sau cele intr-o camera separata. Mi-au spus ca operez cu date secrete”, isi aminteste arhitectul Marinescu, azi in varsta de 71 de ani.
Proiecte pentru autoritati
Odata sosit in America, sotia sa, Silvia, a gasit rapid de lucru la un salon de cosmetica. Lucreaza de 23 de ani la acelasi salon, in Upper East Side din New York. Din pacate, lui Mircea Marinescu i-a fost mai greu sa lucreze in America. „Am constatat cu mahnire ca diploma mea valora un mare zero barat.” A inceput sa lucreze ca designer la firma unui ucrainean, apoi s-a mutat la alte companii, unde a reusit sa profeseze meseria pentru care se pregatise in Romania. A desenat chiar proiecte pentru autoritatile locale din New York si New Jersey.
In ultimii zece ani a desenat case ecologice pentru clienti de pe ambele coaste ale Americii, reusind sa se impuna ca un foarte bun profesionist in domeniu. Spune ca aceste case vor reprezenta cu siguranta viitorul Americii si al lumii. „Cred ca, din aceasta criza financiara si a creditelor ipotecare, americanii vor trebui sa invete sa se orienteze si spre locuinte mai ecologice, sustenabile, care sa consume foarte putin si care sa fie usor de intretinut”, spune arhitectul.
Sursa: Jurnalul National