Asociatia Eoliana contesta normele impuse de Autoritatea Aeronautica

Potentialii investitori in domeniul energiei eoliene sunt descurajati de reglementarile impuse de Autoritatea Aeronautica Civila Romana, sustin reprezentantii Aso-ciatiei Eoliene Romane. Energeticienii reclama faptul ca actuala procedura de avizare aplicata de autoritatea aeronautica „prevede conditii nefavorabile dezvoltarii acestui domeniu”.

Aceste norme impun tuturor centralelor eoliene sa fie vopsite in alb si rosu. Potrivit membrilor asociatiei, Romania este singura tara europeana unde se impun astfel de conditii. „Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) solicita beneficiarilor balizarea de zi completa a turnului centralelor eoliene si a palelor in benzi rosii si albe de minimum trei metri, fiind singura tara din Europa cu asemenea cerinte”, sustin reprezentantii Asociatiei Eoliene Romane (AERO).

Potrivit acestora, vopsirea centralelor in alb si rosu ar crea un disconfort vizual si estetic. In acest fel se explica tendinta celorlalte state europene de a vopsi aceste centrale in culori cat mai mate, pentru a se evita reflectarea razelor de soare care ar crea „efectul de discoteca”.

Concret, AERO contesta con-ditionarea avizului de con-structie de respectarea normelor de balizare. In consecinta, AERO solicita modificarea normelor de avizare, mai ales pentru ca, in acest moment, exista „cereri de amplasare a catorva mii de centrale eoliene numai in Dobrogea”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *