Asociatiile de pescari si ecologistii, scrisoare deschisa catre APM si SGA

Asociatiile de pescari si ecologistii, scrisoare deschisa catre APM si SGA
Asociatiile de pescari si ecologistii, scrisoare deschisa catre APM si SGA

Reprezentantii asociatiilor de pescari si ecologistii din judetu Bistria Nasaud isi exprima ingrijorarea fata de numarul mare de balastiere existente, in special pe raurile Somes si Sieu, zone protejate: ”Aceste balastiere, precum si furtul neautorizat de minerale, sunt un adevarat flagel al apelor. Institutiile care ar trebui sa vegheze la starea lor dau in continuare aprobari pentru excavatii unor SRL-uri”.

Noi, asociatiile de pescari din judetul Bistrita-Nasaud, reprezentantii a peste 6.000 de membrii cotizanti, precum si ecologistii din municipiul Bistrita, ne exprimam ingrijorarea fata de numarul mare de balastiere existente deja, in special pe raurile Somes si Sieu, zone protejate de altfel prin Sit Natura 2000.

Aceste balastiere, precum si furtul neautorizat de minerale, sunt un adevarat flagel al apelor romanesti. Va amintim ca aceste zone protejate au fost raportate la Comisia Europeana de Mediu ca un succes al Romaniei, numai ca institutiile care ar trebui sa vegheze la starea lor dau in continuare aprobari pentru excavatii unor SRL-uri care nu urmaresc altceva decat profitul si nicidecum protectia mediului.

Va mai amintim ca aceste zone speciale sunt si de interes comunitar si se supun legilor UE. Inca nu am identificat vreo tara care sa procedeze ca Romania in zonele de protectie. Stim ca APM intentioneaza sa elibereze o autorizatie catre SC AG SORT PREBET SĂRĂTEL-SRL intr-un perimetru de 4.011 mp in zona La Saratura, undeva la confluenta raului Budac cu Sieul. Am aflat ca proiectul propus determina modificari fizice a terenului si a talvegului mai ales ca exploatarea se va face din albia minora. In acest areal traiesc sapte specii de interes comunitar printre care Petrocul, trei specii Gobio si specia Aspius, dar si Lutra (vidra), broasca testoasa si scoica de apa dulce, precum si alte zece specii de interes general pescaresc.

Aceste balastiere, in special cele care sapa in albie, influenteaza negativ si perioada de reproducere prin angrenarea particulelor rezultate care plutesc pe kilometrii intregi, acoperind icrele in perioadele diferite de prohibitie, oprindu-le de la eclozare. Nu suntem de acord cu asemenea activitati si cerem insistent neacordarea autorizatiei acestui SRL.

Reamintim tuturor institutiilor proiectul pescarilor bistriteni in vederea repopularii cu stiuca a raului Sieu in luna aprilie 2014. In acest context, proiectul nostru este grav periclitat.

Asociatia ESOX SPINING, Asociatia PESCAR SPORTIV, Asociatia LUCIOPERCA , AJVPS, Partidul Ecologist Roman – Filiala Bistrita-Nasaud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente