Asteroidul ne-a suflat in ceafa si s-a apropiat in viteza de Terra, dar spre binele nostru ne-a lasat in pace.

0
367

In timp ce muritorii de rand rasufla usurati, oamenii de stiinta se bucura de acest fenomen rar. Ei spun ca aceasta planeta, mare cat doua terenuri de fotbal, s-a aflat la 538.000 de kilometri distanta de noi. Adica, o aruncatura de bat in termeni cosmici.

Asteroidul, botezat de oamenii de stiinta 2007 TU 24, a trecut foarte aproape de Pamant la ora 10:33, ora Romaniei. N-a trecut agale, ci cu o viteza greu de inchipuit pentru oamenii obisnuiti: 9,2 kilometri pe secunda.

Pe TU 24, specialistii de la NASA l-au vazut pentru prima data abia anul trecut, in octombrie, si de atunci nu si-au mai luat ochii de la el. Ei apreciaza pe un ton academic ca nu avem de ce sa ne alarmam. Dar daca ar lovi Pamantul efectele n-ar fi deloc de neglijat.

Dar n-o sa cada, tin sa ne asigure si specialistii romani. In schimb, pasionatii de astronomie il pot urmari pe TU 24 daca au la indemana un telescop.

Periculos sau nu, TU 24 este urmarit si de o intreaga comisie supervizata de Organizatia Natiunilor Unite. La nivel international se lucreaza intens la un protocol in baza caruia, pe viitor, marile puteri ar putea actiona pentru distrugerea corpurilor ceresti care ameninta Pamantul.

De data aceasta, din fericire, nu a fost nevoie de o interventie ca in filmele SF. Deloc linistitor insa – deasupra noastra mai sunt inca vreo 900 de asteroizi care pot oricand sa ne faca o vizita. Cel mai periculos pare sa fie Apofis care ar putea sa ne sperie prin 2036.

Sursa: PRO TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.