Australienii au montat detectoare de tsunami in Marea Bariera de Corali

0
343

Australia a instalat detectoare pentru tsunami in nord-estul Marii Bariere de Corali, unde au avut loc mai multe tragedii in ultimii ani, informeaza Reuters. Detectoarele au fost montate exact in regiunea in care, din cauza tsunamiurilor, au fost ucisi 2.000 de oameni din 1998 incoace.

„Noile dispozitive au fost amplasate in Marea Bariera de Corali, ultimul fiind amplasat la sfarsitul saptamanii trecute. Incepand de azi sunt deja functionale”, a declarat ieri Peter Garrett, ministrul mediului din Australia. Oficialul a mai spus ca detectoarele monitorizeaza schimbarile nivelului marii, pentru eventualitatea unor posibile semne de pericol, incepand din sudul insulelor Solomon si arhipelagul Hebrides, pana pe coasta de est a Australiei.

Hotarati sa previna dezastrele generate de tsunami, dupa ce in ultimii ani au murit mii de oameni luati pe nepregatite, australienii sunt primii care si-au pus la punct un sistem eficient de avertizare. Si nu intamplator s-au grabit. Chiar in aprilie 2007, insulele Solomon au fost lovite de un tsunami care a omorat 34 de oameni si a distrus 2.500 de case. Si in iulie 1998, doua cutremuere cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter au generat trei tsunamiuri care au omorat 2.100 de oameni din orasul Aitape, situat pe coasta de nord a insulelor Papua Noua Guinee.

Primul detector australian a fost instalat in insulele sudice ale statului Tasmania. Sistemul national de avertisment pentru tsunami va fi instalat in mod progresiv si pe continent. Detectoarele sunt dotate cu sensori care transmit informatii catre sateliti, care la radul lor avertizeaza centrele de analiza.

„Dezastrele din 2004 nu fac decat sa ne aminteasca de potentialele pericole pe care le pot genera miscarile bruste de pe fundul marii”, a mai spus ministrul australian al mediului.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.