Avionul solar al lui Bertrand Piccard va zbura in aceasta iarna

bertrand.jpgAnvergura Airbusului A 380, greutatea unei masini si puterea unu scuter…Acest avion cu ,,zero poluare” echipat cu 11 628 de captori solari, imaginat de Bertrand Piccard , initiatorul proiectului Solar Impulse, a fost dezvaluit luni, 29 iunie,  in Elvetia. Acest prototip, numit oficial ,,HB-SIA”, este echipat cu patru motoare electrice de 10 cai putere si va fi capabil sa zboare noaptea.

In 2012 versiunea viitoare va putea efectua un incredibil inconjur al lumii in cinci etape: ,,Ieri era un vis, astazi este un avion, maine va fi un ambasador al energiilor regenerabile”.

Saptamana viitoare se vor efectua ultimele reglari cu privire la acest avion care va zbura cu 70km/h la 8500 metri altitudine, gratie celulelor fixate pe aripi din materiale ultralejere. ,,Noi efectuam teste legate de aero-elasticitate” ,explica un purtator de cuvant.

Cea de-a doua versiune a avionului, botezat ,,HB-SIB” va face inconjurul lumii fara carburant.

Realizarea acestui proiect cuprinde 50 de oameni. Aceasta sfidare in intregime va absorbi un buget de aproximativ 70 de milioane de euro. ,, Pana acum 46 de milioane au fost dati de catre stat in prima faza,, explica Bertrand  care atrage sponsori datorita notorietatii dobandite in 1999 cand a efectuat inconjurul lumii in balon fara escala.

Sursa: Le Figaro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente