Bacteriile curata apa in Valea Jiului

Microorganismele folosite la epurare au nevoie de o apa cat mai murdara pentru „a-si face treaba”

Compania Nationala a Huilei Petrosani a instalat o statie de tratare a apelor menajere care functioneaza pe baza de bacterii.

Statia de tratare a apelor menajere pe baza de bacterii a fost data in folosinta la Exploatarea Miniera Uricani din vestul Vaii Jiului.

Compania Nationala a Huilei (CNH) din Petrosani a cheltuit pentru acest proiect circa 650 de mii de lei. Microorganismele folosite la epurare au nevoie de o apa cat mai murdara pentru „a-si face treaba”.

Investitia este singura de acest fel din Romania, dupa cum sustine conducerea CNH. O parte a echipamentelor au fost furnizate de o firma din Ungaria, iar statia a fost realizata de o firma privata din Valea Jiului. Aceasta a fost data in folosinta miercuri, inainte de termen, au precizat reprezentantii CNH Petrosani.

Are un debit maxim de apa uzata de 140 mc/zi, si functioneaza 24 de ore din 24 cu o putere instalata de 11 kw.

„Prietenoasa cu mediul”

Statia face parte dintr-un program demarat de compania miniera inca din 2004, care este aproape de final si prevede alinierea la normele europene de mediu.

Fara aceste investitii, CNH Petrosani nu ar mai fi primit autorizatia de mediu. „In cursul acestei luni am realizat doua obiective de mediu. Este vorba despre statia de epurare ape menajere de la Uricani si statia de epurare ape de mina de la Lupeni. Concentrarea companiei in acest an va fi pe problemele de mediu, urmand a da in folosinta alte doua statii de epurare a apelor menajere la Paroseni si Lonea.

Investitiile acestea totalizeaza undeva la 3 milioane de lei. Odata cu finalizarea acestor obiective, CNH va putea fi considerata -prietenoasa- cu mediul”, a declarat Daniel Surulescu, director general CNH Petrosani.

CNH a demarat proiectele de mediu in 2004, cand a oprit deversarea apelor rezultate in urma spalarii carbunelui in Raul Jiul. Efectul a aparut imediat: Jiul, considerat anterior cel mai poluat rau din Romania, a ajuns in momentul de fata, cel putin in partea superioara, sa fie cea mai curata apa din tara.

Conformare la normele de mediu

Prin programul de etapizare si conformare la noile norme de mediu, Compania Nationala a fost obligata sa investeasca masiv in „instalatii ecologice”.

Astfel, a reabilitat instalatia de funicular pe care se transporta sterilul si si-a betonat suprafetele depozitelor de material lemnos.

Pentru a-si mentine autorizatia de mediu au fost necesare lucrari pentru depoluarea solului la depozitul de carburant sau betonarea si realizarea acoperisului de protectie a diverselor recipiente cu substante utilizate in industria miniera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *