Bani norvegieni pentru ecoturism certificat in zona Defileul Crisului Repede – Padurea Piatra Craiului

    Proiecteaz? P?durea Craiului ca destina?ie de ecoturism
    Bani norvegieni pentru ecoturism certificat in zona Defileul Crisului Repede – Padurea Piatra Craiului
    Bani norvegieni pentru ecoturism certificat in zona Defileul Crisului Repede – Padurea Piatra Craiului

    Cu bicicleta de teren pe trasee prestabilite/amenajate, harti utile pentru turisti, site cu informatii pentru cei ce vor sa stie ce se poate face in zona, actiuni de mediatizare a specificitatilor regiunii si, intr-un final generalizat, un turism 100% eco recunoscut la nivel national si international. Acestea sunt, in linii mari, scopurile pe care Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor le are in fata in implementarea noului si ambitiosului sau proiect. Acesta este finantat din Norvegia printr-un portal de calatorii, iar derularea se face in parteneriat cu Primaria Rosia.

    Miercuri, la sediul Centrului de Informare Turistica a Consiliului Judetean Bihor, Paul Iacobas (foto) de la CAPDD a prezentat pasii care vor fi urmati in vederea realizarii tuturor celor propuse. Prima parte si cea mai palpabila a proiectului care se va intinde pe durata a 20 de luni este cea privind posibilitatea ca turistii din zona Natura 2000 – Defileul Crisului Repede/Padurea Craiului sa se plimbe cu mountain bike-ul prin muntii nostri. Aceste mijloace de locomotie urmeaza sa fie achizitionate in aceasta luna, iar CAPDD le va putea pune la dispozitie, la cerere, inclusiv pensiunilor/motelurilor/hotelurilor din zonele turistice bihorene. Turistii vor putea sa le inchirieze contra cost, Centrul asigurand transportul bicicletelor in locurile cerute. Dar proiectul nu incepe cu cele doua roti si nici nu se opreste cu cumpararea acestor mountain bike-urilor.

    Proiectul de aproape 140.000 euro va presupune si dezvoltarea unui document strategic care isi propune sa ofere o viziune clara asupra stadiului in care se gaseste ecoturismul in zona muntilor Padurea Craiului si care sunt pasii de trebuie facuti in viitor pentru dezvoltarea acestui domeniu. Legat de acest subiect trebuie precizat ca Ministerul Turismului va trimite in zona o comisie care va analiza in teren dosarul de autoevaluare depus la Bucuresti de catre CAPDD. Sunt aproximativ 100 de criterii de respectat pentru primirea etichetei de ecoturism. Se mai are in vedere un studiu care sa ofere o viziune clara asupra patrimoniului natural si cultural al zonei, definind un pachet unitar si coerent de prezentare, prin grafica si text, a regiunii.
    Banii primiti de la norvegieni vor folosi si pentru dezvoltarea unui portal (.padureacraiului.ro), adaptat nevoilor de informare a turistilor si realizat in trei limbi: romana, maghiara si engleza. Pagina web va cuprinde date utile cu privire la zona Padurii Craiului, contribuind la promovarea, in mediul online, a destinatiei ecoturistice. CAPDD Bihor va mai lucra la un document care sa cuprinda imaginea de ansamblu pe care ar trebui sa o prezinte vizitatorilor orice eveniment care se doreste a fi reprezentativ pentru regiune. Rezultatul acestei activitati va fi la dispozitie oricarei entitati dornice sa se implice in dezvoltarea (eco)turismului din situl Natura 2000 la care facem referire. Prin proiectul castigat de CAPDD Bihor urmeaza ca in judet sa poata fi organizate Zilele Padurii Craiului, totul dupa un anumit standard. „Manifestarile se vor derula pe parcursul a doua zile si isi propun sa adune circa 5.000 de participanti, localnici si vizitatori”, spune Iacobas.

    Referitor la partea de cicloturismul deja invocat mai sus, reprezentantul Centrului vorbeste despre 5 trasee care sa faca legatura intre principalele obiective si structurile de cazare din regiune. „Fiecare traseu va avea propria fisa de prezentare cuprinzand: fotografii, descrieri, harti si date GPS. Realizarea acestei retele de trasee isi propune sa pozitioneze Padurea Craiului printre cele mai atractive zone destinate practicarii acestui gen de activitati ecoturistice”, a declarat ecologistul implicat in acest proiect. In acelasi timp, finantarea norvegiana va contribui si la infiintarea a doua centre unde iubitorii sporturilor in natura vor putea sa inchirieze biciclete. Tot acolo, doritorii vor putea profita de asistenta tehnica, dar si de „servicii” de dispecerat. Urmeaza, de asemenea, realizarea si editarea unei harti (2.000 de exemplare intr-o prima faza) cu toate informatiile necesare pentru vizitarea zonei.

    CAPDD Bihor se gandeste si la promovarea pe viitor a zonei ecoturistice Padurea Craiului, urmand ca Centrul sa-si trimita reprezentantii la targuri de turism de anvergura regionala si nationala.
    Implicarea efectiva a Primariei Rosia va insemna (in cadrul acestui proiect) finalizarea lucrarilor de amenajare si utilare a centrului de vizitare deja existent. „Aici vor functiona, pe tot timpul anului, un magazin de suveniruri, un spatiu de prezentare a zonei si un punct de informare turistica”, a mai precizat Paul Iacobas.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *