Guvernul scapa unii consumatori finali de plata unei parti din certificatele verzi

Guvernul scapa unii consumatori finali de plata unei parti din certificatele verzi
Guvernul scapa unii consumatori finali de plata unei parti din certificatele verzi

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, hotararea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Hotararea de Guvern are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana – ‘Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014 – 2020’ si prevede exceptarea partiala a industriei electrointensive de la contributia aferenta promovarii resurselor regenerabile de energie.

‘Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro – intensitatea operatorilor economici: 85% in cazul unei electro – intensitati mai mari de 20%, 60% in cazul unei electro – intensitati de 10 – 20% si 40% in cazul unei electro – intensitati de 5 – 10%. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana. Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat in temeiul prezentei hotarari este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro’, se arata in comunicat.

Pot beneficia de exceptari, in baza schemei de ajutor de stat, intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, printre altele, urmatoarele criterii de eligibilitate: nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, punerea in aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor masuri de crestere a eficientei energetice, mentinerea locurilor de munca pe durata schemei precum si nedisponibilizarea pe respectiva perioada a mai mult de 25% din numarul angajatilor, incheierea de parteneriate cu institutiile de invatamant pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat.

Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

In sustinerea actului normativ adoptat de Guvern, ministrul Economiei, Constantin Nita, considera ca masura va avea ca efect stabilizarea activitatii industriale si asigurarea premiselor pentru noi investitii, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea eficientei energetice.

‘Din 2011, cand a fost introdusa schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, productia de energie regenerabila a cunoscut o crestere exploziva in Romania datorita schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali insa s-au confruntat in aceasta perioada cu costuri in crestere ale energiei electrice. Consecintele acestor cresteri de preturi sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitandu-le competitivitatea pe piata interna europeana si, mai ales, afectandu-le pozitia pe piata concurentiala mondiala’, a spus el.

Avand in vedere aceste aspecte, ministrul Economiei, Constantin Nita, a propus Guvernului adoptarea unor masuri pentru exceptarea partiala a consumatorilor electrointensivi de la plata certificatelor verzi, pentru evitarea riscului de relocare a unor companii electrointensive, risc care induce efecte negative atat in plan social, cat si in intreaga economie nationala. Industria electrointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul final brut de energie, se mai mentioneaza in comunicat.

Acest sector este si cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 de locuri de munca si indirect circa 1.500.000.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente