Fanul reprezinta o sursa importanta pentru asigurarea bazei furajere in timpul iernii, iar valoarea lui depinde de lucrarile de ingrijire si folosire a fanetelor, de modul de recoltare, pregatire, uscare si depozitare a fanului pana la folosirea lui.
Cea mai buna epoca de recoltare a fanetelor este la aparitia spicului sau paniculului gramineelor sau la imbobocirea-inflorirea leguminoaselor. In aceste faze leguminoasele si gramineele dau cea mai mare cantitate de substante proteice la hectar si fanul de cea mai buna calitate.
Se recomanda sa se imparta faneata in cateva parcele care sa fie cosite la epoci diferite dar grupate in jurului epocii optime. Este foarte important acest lucru pentru a nu scadea vitalitatea unor ierburi valoroase. Tot in acest sens este bine ca faneata sa fie folosita, odata la 3-4 ani, ca pasune.
Recoltarea se face cu coasa sau cositoarea mecanica la inaltimea de 4 cm de la suprafata solului.
Dupa recoltare iarba trebuie uscata si adusa la un continut de apa de 15% de la 80% cat avea in stare verde.
Uscarea se face in cele mai multe cazuri, pe cale naturala, in brazde, pe pajiste, sau pe suporti (capre, pari, colibe, garduri, piramide) de diverse fome, construite din materiale locale.
Uscarea pe brazde pe sol dureaza 3-4 zile, timp in care brazdele se intorc daca este necesar, pentru ca fanul sa se usuce cat mai uniform. Pierderile din cauza ploilor sunt foarte mari.
capite-fan-apuseniUscarea pe suporti se face mai bine deoarece apa de ploaie se scurge repede si pierderile de substante nutritive sunt mai mici, respectiv de pana la 25% fata de continutul initial
Uscarea artificiala se face folosind un curent de aer neincazit sau incalzit la 40-50 de grade C, produse de un ventilator in incaperi speciale sau chiar in poduri, fanare ori in camp. Inainte de uscare artificiala iarba trebuie adusa de la 80% apa, la circa 45%, respectiv la doua zile de la cosire.
Pastrarea fanului se face in fanare, soproane, sub forma de capite sau sire construite afara.
Capitele sau sirele se fac peste un strat de paie, resturi de coceni, frunze, crengi, iar deasupra se acopera cu un strat de 40-50 cm de paie. Pe timp de ploaie atunci cand fanul nu sa uscat bine, se cladesc sire sau capite cu straturi de 40 cm fan si straturi de 10 cm paie.
Recoltarea, uscare, transportul si depozitarea fanului necesita un important volum de munca manuala. Executarea acestor lucrari in mod mecanizat duce la realizarea unor mari economii de munca manuala si obtinerea unui fan de calitate superioara.