Depozitul ecologic de la Stauceni detine echipamente si tehnologii de ultima generatie

Depozit eco
Depozit eco
Depozit eco

Depozitul ecologic de la Stauceni  a fost finalizat la inceputul acestei saptamani. Este primul depozit ecologic din judetul Botosani si deasemenea singurul care respecta legislatia europeana privind depoziarea deseurilor.

A fost ridicat cu bani de la Uniunea Europeana, costand peste 143 de milioane de lei. Lucrarile au inceput in anul 2012, fiind amplasate mai multe module si gropi uriase de gunoi in afara localitatii Stauceni.

Noul depozit, considerat de sefii judetului in pas cu legislatia europeana are instalatii ultra moderne de compactare a gunoiului, de presare si sortare a acestuia. Totodata exista o zona administrativa, un soft special de gestionare a gunoiului si de etichetare, parcari, echipamente si utilaje.

Propriu-zis noul depozit care va aduna gunoi din tot judetul Botosani, nu mai arata nici pe departe cu o groapa de gunoi. ” Este una dintre cele mai moderne depozite ecologice din tara. Sunt echipamente si utilaje acolo, noi cu fonduri europene. Ca sa nu mai vorbim de tehnologii de ultima generatie, care reduc poluarea, emisia de gaze si protejeaza mediul”, spune Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani.

Mai mult decat atat deseurile nici macar nu se mai vad la suprafata solului, acestea fiind sortate,tocate sau topite si mai apoi ingropate in fose ecologice. Totodata a inceput si construirea a patru platforme de transfer a gunoiului ecologice la Dorohoi, Stefanesti,Saveni si Flamanzi. Noul depozit este dotaat toto prin fonduri europene cu masini de gunoi moderne, peste 1400 de platforme de colectare selectiva si ecologica in tot judetul.

Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone. Toate celelalte gropi de gunoi insalubre din tot judetul sunt inchise. Deocamdata nu a fost stabilita firma care va administra noul depozit ecologic. ”Este un pas inainte acest depozit ecologic. Ne aliniem normelor europene si scapam de focarele de infectie care erau gropile de gunoi deschise din Botosani”, a precizat Gheorghe Sorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *