Observand ca autoritatile braziliene au redus in mod semnificativ defrisarile pe parcursul ultimilor ani, Norvegia va contribui cu 1 milliard de dolari americani la Fondul pentru Amazon in urmatorii 7 ani, incepand cu 20 de milioane de dolari in acest an.
Acest lucru face din Norvegia primul contribuitor international la Fondul pentru Amazon, un efort major al autoritatilor braziliene de a stopa despaduririle celei mai mari paduri tropicale din lume, dar si a habitatului unui urias numar de specii de plante si animale.
Contributia Norvegiei la Fondul pentru Amazon este o parte importanta din programul pentru problemele legate de climat si paduri a guvernului, lansat de primul ministru Jens Stoltenberg, la conferinta UE pentru clima, din Bali, desfasurata in Decembrie, 2007.
„Eforturile sustinute impotriva defrisarii ne pot oferi cele mai mari, mai rapide si mai ieftine metode in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.”, a declarat prim-ministrul Stoltenberg. „Norvegia are obligatia de a-si reduce propriile emisii si in acelasi timp trebuie sa contribuim la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si din alte zone ale planetei.”
Sub conducerea presedintelui Luis Inacio Lula da Silva, guvernul brazilian vrea sa adune suma de 21 de miliarde de dolari pana in anul 2012, dar insista cu fermitate asupra faptului ca pastrarea junglei amazoniene este responsabilitatea Braziliei. Donatiile pentru acest fond vor fi folosite pentru reimpadurirea si conservarea parurilor tropicale, pentru energia naturala si educatia ecologica, dar si pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera. Fondul va sprijini, de asemenea, si cercetari stiintifice, dezvoltarea sustinuta a proiectelor in acest sens sau a culturilor de plante medicinale.
Padurea tropicala amazoniana, cunoscuta de asemenea si sub numele de Bazinul Amazonului, ocupa 1.7 miliarde de acri (7 milioane de kilometri patrati) si este situata pe teritoriul mai multor state cum ar fi Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana, Surinam si Guiana Franceza.
Brazilia contine 60% din intreg Bazinul Amazonian care este caminul a peste jumatate din padurile tropicale din lume ramase. A doua mare parte din padurile tropicale se afla in Congo, Africa.