Barcagiul apelor – cel mai galagios animal din lume

Barcagiul apelor - cel mai galagios animal din lume

Pentru ca se vorbeste atat de mult despre disparitia rinocerilor din Africa si tigrilor din Rusia este foarte usor sa treci cu vederea faptul ca animalele mai mici – gandacii de balegar, broastele de copac – merita si ele putina atentie, chiar daca nu sunt la fel de spectaculoase ca celelalte.

Unele dintre aceste specii sunt la fel de remarcabile pe cat sunt de misterioase, informeaza blogul Ecocentric al revistei Time. Un asemenea animal tocmai a ajuns in lumina reflectoarelor, multumita unui studiu publicat in Plos One, o revista stiintifica. Este vorba despre o insecta cunoscuta sub numele de „barcagiul apelor” („water boatman”) sau Micronecta Scholtzi.

Aceste mici animale sunt cele mai galagioase din lume, tinand cont de marimea corpului lor, si pot emite sunete de pana la 99,2 decibeli atunci cand canta. Asta inseamna un sunet mai slab decat cel intalnit in statiile de metrou si la fel de puternic precum un camion diesel.

Din fericire pentru cei care vor sa faca o plimbare linistita pe malul raului unde traieste „barcagiul apelor”, 99% din sunetul pe care aceste insecte il emit se pierde atunci cand traverseaza mediul acvatic. Sunetul ramane, totusi, suficient de puternic pentru ca cei 1% sa poata fi auziti.

Indiferent de cat de mult zgomot fac, este totusi impresionant, tinand cont ca lungimea unui „barcagiu al apelor” este de mai putin de 1,26 cm. Masculii Micronecta Scholtzi folosesc acest sunet in ritualul de imperechere, frecandu-si organele genitale de abdomen – acest fenoment poarta numele de stridulatie (tarait) si este acelasi proces prin care greierii isi cheama partenerele in timpul noptii. „Acest tip de manifestare poate fi interpretata ca o trasatura secundara a selectiei sexuale in lipsa pradatorilor”, scriu autorii. Cu alte cuvinte: aceste insecte sunt vanate de foarte putine, sau niciun alt animal cu care impart habitatul, deci isi permit sa fie cat de galagiosi vor.

Asta nu inseamna ca cercetatorii inteleg cum micuta insecta poate emite sunete atat de puternice. Organul care are rol in procesul de stridultatie (tarait) are latimea unui fir de par uman si nu exista alte organe exterioare vizibile care ar putea amplifica sunetul. „Chiar nu ne dam seama cum pot produce un sunet atat de puternic, folosind o portiune atat de mica”, spune James Windmill, un expert de la Universitatea din Strathclyde din Glasgow.

Cum ramane cu femelele „barcagii ai apelor”? Le plac femelelor aceste sunete produse de masculi? Acest lucru este inca neclar, dar cercetatorii spera sa conduca experimente care sa testeze preferintele femelelor in materie de sunete mai puternice sau mai slabe. Insectele din specia Micronecta Scholtzi merita, probabil, atentia de care au parte, pentru ca amintesc de minunile biodiversitatii naturale si pentru ca niste animale atat de mici care pot produce sunete atat de puternice sunt foarte interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *