Curentii de aer cald produsi de schimbarile climatice nu reprezinta singurul lucru care determina accelerarea topirii ghetii de la poli, dupa cum au descoperit oamenii de stiinta. Se pare ca si apa calda care se gaseste sub gheata ar putea duce la cresterea nivelului apelor.
Gheata topita din regiunile Groenlanda si Antarctica poate duce la cresterea nivelului apelor, insa a fost acordata mai putina atentie apelor calde care se afla sub gheata.
Jianjun Yin, de la University of Arizona, a aratat ca o temperatura ridicata a apelor poate grabi procesul de topire a ghetii.
In timp ce bucatile de gheata topite si purtate de curenti nu ridica nivelul apelor, bucatile solide ajung pe fundul apei si sunt topite de curentii calzi, lucru ce poate duce la cresterea nivelului apelor.
“Incalzirea oceanelor este mai importanta decat incalzirea atmosferica deoarece apa se incalzeste mai repede. Daca pui un cub de gheata intr-o camera incalzita se va topi in cateva ore. Daca pui cubul de gheata intr-un pahar cu apa calda, va disparea in cateva minute. Asta inseamna ca gheata din regiunile Groenlanda si Antarctica se va topi mai repede decat se credea”, a explicat Yin.
Jonathan T. Overpeck, de la Institute of the Environment, din cadrul University of Arizona, a declarat ca noul studiu aduce dovezi in plus pentru a sustine teoria privind cresterea cu aproape un metru a nivelului apelor pana la sfarsitul acestui secol.
Temperatura apelor din regiunea Groenlanda va creste cu 2 grade Celsius pana in 2100, dupa cum au descoperit cercetatorii, in timp ce in regiunea Antarctica cresterea va fi de 0,5 grade Celsius