Bataie de joc: banii pentru paduri raman la buget si la UE

Dupa trei ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Ministerul Agriculturii n-a fost inca in stare sa publice ghidul pentru accesarea fondurilor structurale destinate padurilor. Fermierii n-au fost sustinuti din bugetul de stat pentru plantarea cu arbori a terenurilor. Ei n-au beneficiat niciodata de bani de la Fondul de Mediu.plantare puieti

Chiar daca ghidul de finantare pentru prima impadurire a terenurilor agricole cu bani europeni ar aparea in urmatoarele zile, dupa publicarea acestuia ar urma sesiunile de depunere a dosarelor, apoi perioada de analizare a proiectelor. Impadurirea terenurilor agricole este compromisa deci si in sezonul de primavara. Asta inseamna ca fermierii vor putea planta cu bani europeni cel mai devreme in toamna lui 2010, estimeaza Teia Catana, reprezentanta organizatiei neguvernamentale de mediu ViitorPlus.

Potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pana in 2013 ar trebui ca fermierii sa impadureasca 50.000 de hectare de teren agricol cu fonduri europene in valoare de 223 de milioane de euro.

„Bani pierduti pur si simplu”

Bani sunt din 2007, dar proprietarii de terenuri nu-i pot accesa inca pentru ca nu exista nici astazi un ghid de finantare. Publicarea acestuia a fost amanata in nenumarate randuri din cauza ca institutiile responsabile (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – APDRP, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura – APIA, si Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, aflate in subordinea Ministerului Agriculturii) nu au fost in stare sa-si repartizeze atributiile. Esecul trebuie pus, in principal, pe seama incompetentei reprezentantilor din Ministerul Agriculturii, care au coordonat activitatile celor trei institutii implicate in realizarea ghidului.

Masura din PNDR privind prima impadurire a terenurilor agricole prevedea, pentru anul in curs, alocarea a 22,9 milioane de euro. „Bani pierduti pur si simplu, in timp ce datoriile Romaniei catre bugetul UE raman neschimbate. Nu a fost intalnire cu oficialitati, in ultimii doi an, in care sa nu solicitam urgentarea lucrurilor si demararea finantarilor. Rezultat? Nimic”, spune Catana.

Fondurile de la stat, accesate cu greu

Impaduririle reprezinta una dintre prioritatile statului, dar de la Administratia Fondului de Mediu (AFM), institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului, nu s-au dat niciodata bani in acest sens, potrivit reprezentantului ViitorPlus. Anul acesta, ministrul Mediului s-a gandit sa aloce 100 de milioane de lei din taxa auto pentru impaduriri.

Pentru acest program, ghidul de finantare a fost publicat la 26 august, iar sesiunea initiala de depunere a dosarelor a fost stabilita petru perioada 7-21 septembrie. Ulterior, aceasta a fost prelungita pana la 30 septembrie, apoi pana la 15 octombrie pentru ca nu fusese depus niciun proiect. Potrivit Adrianei Stroe, purtator de cuvant in cadrul AFM, pana in prezent au fost trimise doar trei dosare.

Timpul pentru realizarea proiectelor este mult prea scurt. Teia Catana spune ca in afara de faptul ca trebuie avuta in vedere o perioada de promovare a programului pentru ca informatia sa ajunga la potentialii beneficiari, trebuie luat in calcul timpul necesar pregatirii aplicatiei, ce este foarte complexa in cazul proiectelor de impaduriri.

Numai proiectul tehnic dureaza cel putin o luna pentru ca probele de sol stau la laborator minimum trei saptamani. „In felul acesta au fost excluse orice proiecte noi, deci aplicatia a fost facuta -cu adresa-, pentru anumite proiecte ce asteptau deja pe raft. Chiar si asa, din banii alocati de stat m-as mira sa se aprobe proiecte pentru mai mult de 1% din suma, chiar si cu perioada prelungita”, adauga Catana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *