OSCE: tensiunile dintre state ar putea fi exacerbate de schimbarile climatice

Secretarul general al OSCE a declarat astazi, la conferinta pe teme climatice de la Bucuresti, ca schimbarile climatice ar putea exacerba tensiunile intre state si ca trebuie explorate strategii pentru a anticipa problemele si pentru a neutraliza tensiunile, inainte sa se manifeste.osce

Secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Marc Perrin de Brichambaut, este prezent astazi si maine, la Bucuresti, la conferinta privind „Implicatiile de securitate ale schimbarilor climatice in zona OSCE”, la care participa delegatii din 56 de state.

Comunitatea internationala recunoaste astazi ca problemele climatice evolueaza si ca acestea au legatura cu emisiile gazelor de sera. Este recunoscut ca aceste procese se desfasoara mai rapid decat era prevazut initial si ca avem putin timp la dispozitie pentru a gasi solutii inainte de a se depasi un prag critic. Acest fenomen are, in plus, implicatii directe pentru securitatea tarilor si societatilor noastre„, a atras atentia Brichambaut, citat de NewsIn.

Brichambaut a evidentiat importanta reuniunii de la Bucuresti. „Am ajuns la un punct critic in construirea sustinerii pentru cauza luptei impotriva schimbarilor climatice, iar aceasta reuniune este un pivot inaintea unor intalniri importante care vor avea loc, ca de exemplu cea de la Copenhaga. Suntem aici sa discutam despre provocarile legate de schimbarile climatice, care ar putea sa exacerbeze tensiunile intre statele participante si pentru a explora strategii pentru a anticipa problemele si a neutraliza tensiunile, inainte ca ele sa se manifeste. Ne dorim sa exploram ce rol ar putea avea OSCE in gestionarea acestor provocari”, a punctat secretarul general, in deschiderea lucrarilor.

Secretarul de stat din MAE pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a conturat, la randul sau, cadrul in care intervine conferinta de la Bucuresti. „Este un moment important, pentru ca aceasta conferinta se desfasoara intre summitul de la New York privind schimbarile climatice si summitul de la Copenhaga, ce urmareste obtinerea unui acord global privind reducerea emisiilor de carbon”, a spus Aurescu.

Este o contributie romaneasca importanta, pentru ca Romania are in acest an presedintia Comitetului Economic si de Mediu, deci presedintia celei de a doua dimensiuni a OSCE. Din acest punct de vedere, speram ca discutiile de la Bucuresti, care aduna peste 100 de participanti din statele membre OSCE, dar si din partea altor organizatii internationale interesate, sa aduca substanta dezbaterii si sa fie adoptate o serie de propuneri pentru a creste importanta dimensiunii economice si de mediu in cadrul OSCE„, a subliniat secretarul de stat MAE.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *