Beneficiile punerii integrale in aplicare a legislatiei in domeniul deseurilor

Beneficiile punerii integrale in aplicare a legislatiei in domeniul deseurilor

Conform unui studiu al Comisiei Europene, punerea integrala in aplicare a legislatiei Uniunii Europene in domeniul deseurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an si ar creste cifra de afaceri anuala a sectorului UE de gestionare si reciclare a deseurilor cu 42 de miliarde euro.

Pana in 2020, arata acelasi studiu, ar putea sa ia nastere astfel si peste 400 de mii de locuri de munca.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat pe marginea acestui subiect< ” Trebuie sa privim deseurile ca pe o resursa, iar ingroparea acestei resurse in sol dovedeste o lipsa grava de viziune. Acest raport arata ca gestionarea si reciclarea deseurilor pot avea o contributie importanta la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.
Daca legislatia existenta ar fi aplicata in mod corespunzator, am putea evita operatiunile de curatare costisitoare si problemele legate de poluare si de sanatate. si sa nu uitam ca materialele reciclate sunt mai ieftine decat cele noi si ca reduc emisiile de gaze cu efect de sera si dependenta noastra de importuri”.

Studiul Comisiei Europene prezinta o analiza aprofundata a efectelor imbunatatirii implementarii si punerii in aplicare si arata ca beneficiile ar fi semnificative. “Sectorul Uniunii Europene de gestionare si reciclare a deseurilor este foarte dinamic, insa ofera inca oportunitati economice cu un potential urias de extindere.

Respectarea politicii Uniunii ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de munca si o cifra de afaceri anuala totala de 187 de miliarde”, se arata in comunicatul expus pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Printre cele mai importante concluzii se numara aceea ca studiul concluzioneaza ca trebuie sa fim mai bine informati cu privire la deseuri, sa dispunem de date de o calitate mai buna si de o monitorizare sistematica a modului in care legile functioneaza in practica. Se pune totodata accent pe o utilizare mai eficienta a principiului “poluatorul plateste”

Economia Uniunii Europene foloseste 16 tone de materiale pe persoana pe an, dintre care 6 tone devin deseuri, jumatate dintre acestea mergand la gropile de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *