Betoane eco sub statuia lui Stefan din Piatra Neamt

    Betoane eco sub statuia lui Stefan din Piatra Neamt

    Fantana arteziana din Parcul Central este construita cu bani din fondul pentru spatii verzi de la Ministerul Mediului. Alta situatie hilara este la Bicaz, unde aleile centrale au fost reamenajate ca parc, tot din fondul de mediu, cu unul dintre cei mai scumpi copaci, arborele de lalea.

    Parcul central din Piatra Neamt avea o mica fantana arteziana, strajuita de Mica Sirena, statuia dezvelita in anul 2000 de Regina Danemarcei, care a venit in vizita la poalele Pietricicai. Ulterior, edilii au decis inlocuirea instalatiei cu o platforma betonata aflata la nivelul solului, din care tasnesc jerbe de apa, pe muzica. Difuzoarele sunt amplasate in jurul fantanii arteziene.

    Investitia a fost derulata incepand cu luna iulie 2009 si a fost finantata cu 2 milioane de lei in total, ceea ce inseamna aproximativ jumatate de milion de euro. 80% din suma a fost alocata de Ministerul Mediului si doar 20% de la bugetul local. „Vrem sa fie ceva spectaculos si atractiv, de aceea ne-am gandit ca fantana muzicala sa fie iluminata noaptea. Daca muzica se va auzi doar cate doua ore in cateva seri pe saptamana, luminile vor fi aprinse continuu pe parcursul noptilor“, a declarat atunci viceprimarul Dragos Chitic.

    Unii pietreni au fost incantati de noua instalatie, iar altii au apreciat ca betoanele se extind prea mult in detrimentul spatiilor verzi. „Sunt prea multe betoane, iar natura are tot mai putin spatiu pentru a respira. Acest lucru ne va afecta pana la urma“, a spus Ion Ciobanu, ecologist.

    Fantana arteziana muzicala din Piatra Neamt a intrat in reparatii, pentru lucrari de izolare, in septembrie 2009, la scurta vreme dupa ce a fost pusa in functiune. In iulie 2010, o alta reparatie neprevazuta a modificat orificiile pentru apa, astfel incat copiii veniti la joaca in parc sa nu mai poata introduce pietre in tevi. Cu cateva zile inainte, muncitorii au fost nevoiti sa coboare becurile mai jos pentru ca multe dintre ele fusesera sparte de cei care se plimba cu rolele peste ele cand fantana nu functioneaza. Acum, instalatia s-a transformat din nou in santier. Cele 25 de pompe sunt demontate, iar perimetrul este inconjurat cu un gard improvizat pentru revizia tehnica.

    Fantana noua pentru Mica Sirena

    Instalatia din Parcul Central a fost ridicata cu 2 milioane de lei din fondurile Ministerului Mediului in locul statuii Mica Sirena, dezvelita de regina Danemarcei. Dupa un exil de peste un an intr-un depozit al firmei de salubritate din Piatra Neamt, statuia a fost amplasata intr-un bazin conceput special in apropiere de Scoala nr. 3. Pietrenii care vor sa observe fantana fara jeturi si Mica Sirena din toate unghiurile trebuie sa intre pe niste carari de scandura in spatiul verde pe care il are scoala pana la trotuar.

    Cosmetizari cu arbori exotici

    Amenajarea a costat 18.000 de euro, dupa cum a explicat viceprimarul Dragos Chitic, care a tinut sa precizeze ca bugetul local a suportat doar 8.000 de euro din suma. La inaugurare, in octombrie 2010, edilii anuntau ca statuia si bazinul reprezinta startul pentru amenajarea unui pietonal in Piata 22 Decembrie, dar pana acum nu s-a mai facut nimic in acest sens. Investitiile grandomane din bani publici nu se opresc aici. Printr-un program special, Ministerul Mediului a alocat mai multor localitati fonduri pentru amenajarea de parcuri si spatii verzi noi sau pentru cosmetizarea celor deja existente.

    La Bicaz, vara trecuta, spatiile verzi din centrul orasului, mai putin ingrijite dupa caderea comunismului, au fost cosmetizate prin acelasi program ministerial. Pretul amenajarilor a fost de 500.000 de lei, in care a fost inclus si costul a 35 de arbori de lalea. Constantin Catrinoiu, primarul orasului, nu a putut preciza ce pret au arborii, pe motiv ca proiectul nu a fost gestionat de municipalitate. Din oferta de pe internet a unei firme de profil reiese ca un singur arbore de lalea costa 124 de lei, ceea ce inseamna ca toti cei 35 de la Bicaz ar fi costat minimum 4.300 de lei. Puietii plantati sunt mici, asa ca pana sa infloreasca trebuie sa treaca cativa ani, conform specialistilor.

    Copacii de la Romsilva au preturi modice

    Arborii vanduti prin Romsilva sunt aproape gratuiti. „Molidul costa 0,51 de lei firul, bradul 0,415 lei, laricea sau zada 0,455 de lei, pinul negru 0,4 lei, la fel ca paltinul de munte si frasinul. Chiar mai ieftini sunt puietii de stejari, 0,28 de lei firul, salcam, 0,275 de lei bucata, plop euroamerican 0,21 lei bucata sau salcie, care costa doar 0,2 lei firul“, a spus Viorel Timisescu, purtator de cuvant al Directiei Silvice Neamt.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *