Participantii la FanFest au protestat impotriva proiectului minier al RMGC

Participantii la FanFest au protestat impotriva proiectului minier al RMGC

Concertele in aer liber, piesele de teatru, proiectiile speciale de film, pietele taranesti si targurile hand-made din cadrul festivalului FanFest de la Rosia Montana au fost dublate de proteste ale localnicilor care sustin proiectul minier al RMGC.

Daca organizatorii au promovat in cadrul evenimentului includerea Rosiei Montane pe lista monumentelor UNESCO si au ales sa protesteze prin cultura fata de proiectul de minerit al celor de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), o parte din localnici s-au aratat si ei activi.

Astfel, mai multi membri ai Sindicatului „Viitorul Mineritului” – adepti ai proiectului minier de la Rosia Montana – au participat pe toata durata festivalului la un protest fata de ideile organizatorilor FanFest, opozanti ai proiectului. Inarmati cu bannere cu „Din aur s-a nascut Alburnus Maior, prin aur va renaste Rosia Montana” si imbracati in tricouri cu inscriptia „Vrem Minerit!”, cateva sute de rosieni au marsaluit vineri, in prima zi de festival, si au cantat Imnul Minerului si Marsul lui Iancu.

Si in celelalte doua zile de festival, localnicii si-au exprimat dezacordul fata de ideile promovate de FanFest, printr-un protest in piata centrala din Rosia Montana.

Dezbateri pentru conservarea zonei

La circa 10 minute de mers pe jos din piata unde prostau cei pro-RMGC, organizatorii FanFest nu au uitat nici ei sa protesteze, anti-RMGC. Nu au lipsit dezbaterile si studiile de caz cu privire la impactul pe care proiectul minier al celor de la RMGC l-ar putea avea asupra zonei, pe termen lung si discutii legate de introducerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO. Mihai Gotiu, unul dintre organizatorii festivalului, spune ca se doreste o schimbare de perceptie a publicului cu privire la festivalul „FanFest”.

Festival organizat din donatii

Aflat la cea de-a sasea editie, FanFest este cel mai mare festival din Romania organizat in exclusivitate pe baza de voluntariat. Potrivit organizatorilor, peste 80% din bugetul festivalului a provenit din donatii de la persoane fizice. „In total, s-au strans in jur de 5.000-6.000 de euro. Din partea fundatiilor s-au mai adunat inca 1.500 de euro”, a declarat Mihai Gotiu, unul dintre organizatorii festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *