Un sat de cehi din Caras Severin vrea oprirea instalarii unor turbine eoliene langa localitate. Ambasada Cehiei la Bucuresti a sesizat Guvernul Boc.

Vaslui: 27 de parcuri eoliene vor fi construite în urm?torii trei ani. Investi?ia va fi de 100 milioane euro
Un sat de cehi din Caras Severin vrea oprirea instalarii unor turbine eoliene langa localitate. Ambasada Cehiei la Bucuresti a sesizat Guvernul Boc.

Ambasada Cehiei la Bucuresti a sesizat Cabinetul premierului de la Bucuresti, solicitand verificari la Sfanta Elena, un sat cu populatie ceha din judetul Caras Severin, unde se cere oprirea unei duble investitii de eoliene, romano-austriaca, in apropierea localitatii. Satul Sfanta Elena este cel mai vechi sat locuit de minoritatea ceha din Banat, situat la numai cativa kilometri nord de Dunare, in dreptul Portilor de Fier ale Dunarii. Sfanta Elena face parte din comuna Coronini, alaturi de satul Coronini, care este locuit in majoritate de etnici romani. Locuitorii satului Sfanta Elena, sprijiniti de asociatii ecologiste din Republica Cehia, cer suspendarea investitiei eoliene in apropierea localitatii, invocand presupuse probleme de mediu pe care acestea le-ar putea provoca.

Se cer verificari
„Ambasada Cehiei la Bucuresti a trimis scrisori, solicitand Cabinetului premierului si Ministerului Mediului verificari la fata locului”, ne-a declarat Anca Marinescu, de la Ambasada Cehiei din Bucuresti. La randul sau, deputatul Merka Adrian-Miroslav, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, ne-a confirmat demersurile Ambasadei Cehiei la Bucuresti.
„La Sfanta Elena face verificari Corpul de Control al Primului-Ministru. S-au solicitat si probabil vor mai fi solicitate ceea ce tine de legalitatea acestui proiect: autorizatiile necesare proiectului, hotararile de consiliu local, a legalitatii, in general, a demersurilor din acest proiect”, ne-a declarat Merka. Langa Sfanta Elena urmeaza sa fie inaugurate doua baterii de instalatii eoliene, una austriaca si una integral romaneasca, situate la aproximativ 2 km de vatra satului, dar locuitorii par sa nu fie de acord.
„Deocamdata se lucreaza la drumurile catre eoliene, iar documentatiile investitorilor sunt in regula. In plus, cehii din Sfanta au doi consilieri la noi, in Consiliul Local, care au votat pentru proiect. In plus, cativa dintre ei au si vandut investitorilor peste 30 de hectare de teren. Cei care nu vor proiectul sunt sprijiniti de asociatii ecologiste din Cehia”, ne-a declarat viceprimarul din Coronini, Iosif Milutin. La randul sau, primarul Gheorghe Danet ne-a declarat: „Ei, cehii, vor sa aiba la ei in tara padure de eoliene, iar la noi in comuna sa vina doar sa se lafaie ca turisti, ca e natura virgina”.
Scurt istoric al respingerii eolienelor
Istoricul fenomenului de respingere a instalatiilor eoliene are un istoric relativ scurt, care s-a manifestat pentru prima oara, incepand cu anul 2001, in Germania- tara care este cel mai mare producator de instalatii eoliene. Acolo s-au manifestat reactii puternice de respingere a instalatiilor eoliene, contestatarii acuzand ca instalatiile provoaca, in acelasi timp, disconfort optic si auditiv care se acumuleaza in timp. Unul dintre dealerii care intermediaza transporturile de instalatii eoliene intre Romania si Germania a declarat pentru „Evenimentul Zilei” ca, in marea lor majoritate, instalatiile second-hand dezafectate in Germania si stocate in depozite pana la gasirea clientilor au luat drumul Romaniei dupa anii ‘90.
Eolienele noi, prea scumpe pentru romani
„Fiind foarte scumpe, multi dintre romani au preferat sa cumpere instalatii eoliene uzate, care sunt acuzate de ecologisti ca neprietenoase cu mediul si pe care nemtii nu le mai folosesc de cativa ani. Dealtfel, nemtii au, deja, o noua generatie de eoliene”, ne-a declarat aceeasi sursa.
„Noi mergem la fata locului si masuram intensitatea vanturilor cu un altimetru pentru o perioada mai lunga. Apoi, clientul decide ce putere instalata ii este necesara- vorbim, desigur de una medie, pentru ca intensitatea vantului este variabila si sfideaza calculele, apoi facem un studiu geologic platit pentru ca instalatia nu poate fi fixata in orice conditii si in orice sol.
La sfarsit, noi aducem clientului, eoliana din Germania: doar transportul din Germania cu un autotren poate sa il coste vreo 3000 euro, iar un eolian de putere mica, la second-hand, poate sa urce la vreo 45000 euro. Cele mari, chiar second-hand fiind, pot sa depaseasca in pret suma de 500000 euro! Fiind scumpe, majoritatea clientilor din Romania cumpara instalatii second-hand. In majoritatea cazurilor, ei doresc producerea si vanzarea energiei catre Sistemul National, iar Dobrogea sau Banatul sunt teritorii bune pentru acest lucru!”, a spus dealerul de eoliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *