Bio-bateriile alimentate cu zahar, de 10 ori mai puternice decat cele Li-Ion si mai economice

    Bio-bateriile alimentate cu zahar, de 10 ori mai puternice decat cele Li-Ion si mai economice
    Bio-bateriile alimentate cu zahar, de 10 ori mai puternice decat cele Li-Ion si mai economice

    Au capacitate de 10 ori mai mare decat a unui acumulator Li-Ion si pot fi reincarcate in doar cateva secunde. Sunt non-toxice si folosesc o solutie pe baza de zahar ce reactioneaza cu oxigenul din aer pentru a genera electricitate si apa ca produs secundar.

    Inventia unui grup de cercetatori ai universitatii Virginia Tech din Statele Unite este o celula de combustibil cu densitate energetica de 596 Ah/kg, de aproximativ 10 ori mai mare decat poate fi obtinut in prezent cu acumulatorii Li-Ion. Mai mult decat atat, in loc de a sta conectate cu orele la o sursa externa de electricitate, celulele de combustibil sunt realimentate in cateva secunde folosind o solutie lichida continand 15% maltodextrina.

    Bio-bateriile alimentate cu zahar, de 10 ori mai puternice decat cele Li-Ion si mai economiceBio-bateriile alimentate cu zahar, de 10 ori mai puternice decat cele Li-Ion si mai economice

    Inventia lui Y.H. Percival Zhang si asociatii sai de la Virginia Tech functioneaza intr-un mod asemanator organismelor vii, simuland un metabolism artificial in care o solutie continand 13 enzime diferite, usor de produs in cantitati mari, reactioneaza in prezenta aerului atmosferic pentru a genera pana la 24 electroni per unitate de glucoza. Echipa de cercetatori nu a dezvaluit cate cicluri de incarcare suporta noua baterie sau alte detalii privind durabilitatea in timp, insa promit ca vor avea pregatita o versiune gata de uz comercial in aproximativ 3 ani.

    Folosita si ca aditiv alimentar, maltodextrina este o substanta care poate fi obtinuta prin procesarea porumbului, graul, sfecla de zahar, dar si alte plante ce contin amidon. Noul tip de bio-baterie are astfel potentialul de a asigura o sursa regenerabila de electricitate, putin poluanta si mai practica decat acumulatorii Li-Ion traditionali. Spre exemplu, in loc sa apelam la adaptorul AC, in viitor am putea alimenta telefonul mobil turnand cateva picaturi dintr-un flacon cu biocombustibil.

    maltodextrina este o substanta care poate fi obtinuta din agriculturamaltodextrina este o substanta care poate fi obtinuta din agricultura

    O alta aplicatie pentru bio-bateria dezvoltata la Virginia Tech poate fi alimentarea cu energie a protezelor si implanturi subcutanate, tehnologia permitand transformarea glucozei din sange intr-o sursa de electricitate practic inepuizabila.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *