Boc: Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte, ci cu implementarea

Boc: Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte, ci cu implementarea

Premierul Emil Boc a declarat ca in prezent Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte si cu semnarea de contracte pentru fonduri europene, dar are „o problema majora” cu implementarea lor, relateaza Mediafax.

Emil Boc a facut aceste declaratii la Prefectura Bistrita-Nasaud, in fata autoritatilor publice locale, dupa ce ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a semnat contractele pentru patru proiecte care urmeaza sa fie finantate prin Programul Operational Regional axele 1 si 3.

„In momentul de fata, Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte, nu mai are o problema cu semnarea de contracte, dar are o problema majora cu implementarea lor. De aceasta problema depinde absorbtia fondurilor europene in Romania si posibilitatea de a le utiliza in integralitate”, a spus premierul Boc.

El a declarat ca, in Romania, in prezent sunt depuse proiecte in valoare 52,6 miliarde de euro pe fonduri structurale, unde exista aproximativ 19 miliarde de euro, cu mult mai multe fata de suma alocata.

„Proiecte contractate, semnate si care sunt in implementare sunt 5.655, in valoare de 12,5 miliarde de euro. Aceste proiecte astazi sunt in implementare”, a anuntat Boc.

Premierul a spus ca este mai „dureroasa” situatia in ceea ce priveste platile efectuate, care se ridica la 2,37 miliarde de euro.

„Aici e problema fondurilor europene in Romania, la capitolul plati efective si rambursari: 2,37 miliarde de euro, din care aproape doua treimi, 1,5 miliarde de euro, sunt partea de prefinantari. Rambursarile efective – cele 880 de milioane de euro – reprezinta lucrari efectuate, platite, confirmate, certe, care au fost aduse efectiv in Romania”, a spus Boc.

El a adaugat ca in acest sector autoritatile locale au principala atributie, de acum inainte, de a mari absorbtia fondurilor europene.

„E datoria autoritatilor centrale sa simplifice acolo unde mai este nevoie sa simplifice birocratia, dar daca nu se tin licitatiile la timp, nu se repecta obligatiile din contract si nu se realizeaza lucrari de calitate, conform caietului de sarcini si proiectului aprobat, atunci putem avea probleme cu absortia fondurilor europene acum si in ciclul urmator, care incepe in 2013 si care poate diminua fondurile europene pentru Romania”, a spus Boc.

Premierul a amintit ca au existat situatii cand, de la semnarea contractului pana la finalizarea licitatiei, au trecut 18, chiar 20 de luni.

„Asta inseamna punerea in pericol a proiectului. Noi am simplificat legislatia si se poate incheia contractul dupa prima etapa a contestatiei la Consiliul National de Solutionale a Contestatiilor, tocmai pentru a grabi procedurile si a nu tergiversa aceste demersuri. Daca, in continuare, proiectele vor trena, sansele de a avea intarzieri in absorbtie sunt foarte mari”, a declarat Emil Boc.

Premierul a facut si o trecere in revista a absorbtiei fondurilor in Bistrita-Nasaud, unde sunt in implementare proiecte in valoare de 330 de milioane de euro.

El a declarat ca MDRT va avea in implementare, tot in judet, proiecte de 100 de milioane de euro pe ceea ce inseamna modernizarea drumurilor de interes judetean si local, canalizare, apa, statii de epurare, crese, gradinite si programe pe Masura 322.

„Romania are o sansa mare de a-si accelera cresterea economica utilizand patru motoare: fondurile de la bugetul de stat pentru investitii, 35 de miliarde de lei, fondurile europene, Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii – 4 miliarde de euro – care a plecat in implementare si programul de parteneriat public-privat”, a spus el.

Premierul Emil Boc si ministrul Elena Udrea au participat, vineri, la semnarea a patru contracte pentru finantarea din fonduri europene a unor proiecte de importanta pentru locuitorii judetului Bistrita-Nasaud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *